pantai aceh….

Sedikit laporan cuaca…semalam punye ..

Semalam petang wa pergi buat exploration di Pulau Indah.  Perkataan exploration tu bunyi nye macam ada unsur2 ilmiah…ekeke. Ayat sebenar nye ia lah wa nak pi merayau..hehe.

Kalau national geographic society punye exploration activity mereka pandu paling kurang pun land rover discovery. Wa pulak pandu van tua setia wa, pancing baru wa bawak sekali …just in case mana tau terjumpa lak spot baik untuk lontar mata kail. Tengah wa bersiap pakai topi ol’ rascal wa..bini wa tetiba lak berbunyi…

nak ikut ..nak ikut..

Lalu, wa suruh dia bawak kerang, ada lah dalam sepuluh biji ke sepuluh ekor yang telah wa asingkan tengah hari tadi..(wa dah plan nak jadikan umpan). Oh ye kerang rebus cicah air asam antara menu makan tengah hari. Ini pun antara favourite wa jugak. So… wa cruise la towards pulau indah.

On the way sambil driving dan tengah layan pemikiran intelektual ..bini wa berbunyi lagi …

bang saya tak nak pi ke laguna pier tu…jemu “.

Harramak ..banyak pulak dia punye rules and regulations. Dalam kepala wa..kalau cam ni baik wa bawak pi explore kain ela kat jakel shah alam. Tapi sebagaimana semua suami2 mithali seluruh dunia wa jawab..

ok ok..kita pi melawat kampung2 dan pengkalan2 nelayan ”. 

So ..kami lalui lah kampung2 dan mana2 jalan menuju  arah2 ujung2 pulau. Pastu wa teringat nak check out pantai aceh lama dah tak audit kawasan ni. Jalan menuju ke pantai aceh hanye separuh je yang sudah bertar selebih nye kita kena anggap lah kenderaan kita tu sebagai 4WD.

So sambil tu wa lontar idea ..

ape kata kita convert van ni jadi 4WD .. maybe i can begin by changing the shock absorber and the axle first ” .

Mem wa bagi respon ….

dah sepuluh tahun awak pakai van ni ..jual je laa ”.

Hmmm …lalu wa veto kan pulak…

” i will  continue driving it till the day it becomes a reban ayam ”

Sebelum sampai pantai aceh this ol’ couple lalui lah satu kawasan lapang. Rupa nye kawasan ni dah jadi spot untuk para gliders buat aktiviti terbang. Dari jauh kelihatan nye saperti vultures berterbangan di angkasa.

Di kawasan lapang ini juga bersebelahan dengan pantai dan rasa nye kawasan ini lah yang mereka panggil pantai aceh.

Kami teruskan perjalanan sampai ujung pulau. Di situ ada sebuah resort yang di panggil angler’s resort . Maka impression wa resort ni, macam nak hidup dia segan tapi mati memang dia tak nak. Ada pekerja bangladesh menjawab segala pertanyaan. Sungguh pun begitu tempat nye cantik juga. Wa kira kalau ada investor serious, ada potensi tempat ni jadi ” happening”. Di resort itu ada jeti dan mereka yang ingin memancing dari atas jeti di kenakan caj RM5 sebatang pancing.

Wa pulak tak jadi keluarkan pancing….malu wa nak tunjuk rod kemain panjang umpan pakai kerang. Lepas survey2 lebih kurang wa drive keluar. On the way nampak dari jauh di tepi2 pantai orang tengah mancing macam seronok  je so.. wa terus pulas stering hala ke pantai. Wa parking elok2 dan kuarkan pancing. Lepas set pancing wa suruh mem tolong hulurkan kerang. Dia cakap…..

” bang kerang ni mentah ke..”

Wa reply balik…alahai lemah kepala otak wa…

” iye laa….ikan kat laut tu awak ingat dia makan kerang rebus ke….”

So …lepas wa cangkuk kerang kat mata kail …wa jalan 10 meter sikit kedepan, wa pun join yang lain. Mem wa duk kat van tua wa layan handphone.. ambil2  gambar.

Lepas 3 kali wa campak dan reel balik pancing kerang pun baru luak 2 biji wa ngaku memang ikan2 ni dia pun bukan melantak suka suka je. Agak nye sekali2 dia pun nak gak rasa steak san francisco.

Bila wa start dismantling balik fishing rod sambil  berjalan semula arah van wa nampak muka mem wa berseri balik. Dalam hati wa cakap lain kali jangan cakap ..” nak ikut…nak ikut..”

Mancing kalau bawak bini selalu tak dapat ikan …ye ke bro..hehe. Lepas tu wa tengok gambar ape mem wa tangkap ngan handphone dia. Fulamak gambar bunga…ni rasa nye macam corak kain ela kat jakel je ni…hehe.

Kami pun teruskan perjalanan meninggalkan kawasan pantai aceh melintasi marina milik jabatan laut.

Dan seketika melintasi pengkalan nelayan sg. kembong nampak ada beberape orang berkerumun di keliling nelayan baru pulang. Haa..ini aktiviti kegemaran mem wa. Baru saja wa nak betulkan parking….dia dah sampai depan peraih tu..

Tanye tanye , congak congak…deal. Lepas tu dia dah menjenjet dua plastik ikan senangin dan anak2 bawal. Dia sambung lagi senyuman. Kalau dia senyum lebih2 nanti pasti wa  terasa ada nada2 kelainan . Hanye soalan cepumas ni je dia tak berani lontarkan ….

” bang …sape yang sebenar nye pandai memancing ni..lu ka wa…”


Wa laki bini pun balik lah. Demikian lah laporan cuaca di daerah di mana wa laki bini tinggal.

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

11 responses to “pantai aceh….

  • zaraforever

    waa.. bestnya kat pulau tu.. bila lah nak jejak ke sana.. nanti lepas2 raya p berkelah kat sana nak..? prepare makanan 2-3 macam, bentang tikar n layan angin sepoi2 bahasa.. waa… syahdunya.. huhuu~

    Like

  • PakMail

    ‘Sedikit laporan cuaca…’,

    Bulan puasa akan datang cuaca bagaimana. Hujan atau panas.

    Minta bantuan dari tuan pelapur kaji cuaca.

    Like

    • theolrascal

      pak mail,

      ‘cuaca’ ketika bulan ramadan itu amat berlainan sekali…
      kalau kita menghayati nye seolah nye kita mau supaya cuaca ramadan itu berterusan sepanjang tahun….

      Like

      • PakMail

        ‘ramadan itu berterusan sepanjang tahun….’,

        Sayangnya Allah Maha Mengetahui bahawa manusia itu lemah. Maka Allah swt pun memerintahkan supaya kita hanya berpuasa wajib pada bulan Ramadhan sahaja….. seperti ayat ……ayyaman ma’dudat…(Beberapa hari yang tertentu), pada Surah Al Baqarah ayat 184.

        Like

  • cinta605

    panjang betul laporan cuaca kali ini … wa baca dari matahari terbit hinggalah matahari terbenam …

    Like

  • ujang kutik

    Seronok, bawa ‘mem’ jalan-jalan,memancing, beli ikan fresh. Saya dapat idea.

    Saya belum pernah menggunakan pancing yg dibeli sejak setahun lepas.Mungkin akan cuba selepas Hari Raya nanti.

    Selamat berpuasa.

    Like

  • muhammad zin

    wa nak pegi sana,tapi wa x tau mana nak tala,cuma wa tau sampai itu jambatan tempat orang mancing je . tlg sape2 bagi singboard yang tepat kepantai aceh.tq

    Like

    • theolrascal

      Muhammad zin,

      Kalau lu ikut kesas highway lu terus saja sampai menyebereng jambatan ke pulau indah.

      Sampai di pulau indah itu nanti lepas trafik light kedua lu belok kiri masuk kampung. Kalau terus lu akan ke west port.

      Di penghujung nanti ada simpang yang akan ke arah marina. Lu tanye je lah orang2 kampung disana pasti mereka akan memberi lu direction ke pantai aceh.

      Selamat mencuba.

      Like

  • Kira Holidays Travel&Tour

    Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 158 other followers

%d bloggers like this: