Februari..

Selama lapan hari wa berada di Kota Mekah.

Photo

Polis Mekah ini sedang mengawal lalu lintas.

Dia  memang tak happy dengan wa bila dia perasan wa berhenti seketika dan placing kamera handphone wa mengadap motosikal dan diri nye..ekeke. Lepas tu dia cakap arab dengan wa dan fahaman wa pulak dia suruh wa berlalu segera sebelum dia menangkap wa masuk lokap. Dan wa pulak apabila setiap kali  tidak lagi dalam ihram itu lah masa nye  perangai blogger meneroka dan merakam wa jadi sedikit excited.

Lu lihat tu ada sejadah di atas seat motosikal nye. Wa pasti tadi nye dia telah bersembahyang di sebelah motosikal itu. Boleh tahan jugak arr wajah brutal dia tengah tension dengan wa.

Kota Mekah seolah berpesta setiap kali tiba nye solat fardu. Meriah sungguh. Kedai kedai di tutup dan lautan umat islam berpusu pusu menuju masjidil haram. Masa ini lah yang lu orang akan dengar cerita2 betapa mereka mahukan penginapan yang berhampiran dengan masjid.

Photo

Photo

Di spot  di jabal al kaabah street ini lah, selalu wa berdiri memerhati sebelum  menyertai ribuan dari segala bangsa seantero dunia lalu lalang menuju dan pulang setiap kali tiba solat fardu.

Itu haa… lu lihat lah ada  bapa dan anak nye dalam pakaian ihram. Ketika berihram ada pantang larang. Antara nye ada lah, lu di larang sama sekali dari bernikah. Wa pasti mem mem lu orang, kalau boleh mahu lu orang sentiasa saja dalam ihram..ekeke.

Di belakang tempat wa berdiri ni ada kedai jual jus buah2an dan aiskrim. Jus mangga 5 riyal. Lu bagi 5 ringggit dia kata .. halal. Kalau wa bagi dia note 10 ringgit , dia kata juga ..halal, wa pasti kata.. haramm.

1 riyal persamaan RM0.90  duit kita ..lebih kurang macam tu lah.

Pertama kali melihat  kaabah tergamam sungguh wa. Kini wa mengadap dan menatap nye dengan mata wa sendiri. Bertakbir berkali kali lah  wa weii..dan wa baca lah doa dari buku kecik di tangan almaklumlah tengah dalam keadaan innocent sangat sangat.

Gambar ni wa rakam sesudah melakukan tawaf sunat.  Hehe..wa rakam sindri sindri weii..alahaii.

Kemudian tu lepas beberape hari wa dah ada GPS masjidil haram dalam kepala wa sendiri. Wa dah tahu pintu2 untuk  kemana mana. Selepas beberape hari itu juga wa dah ada favourite spot wa sendiri untuk solat fardu.

Photo

Dan di takdirkan seketika selepas azan isyak berkumandang wa menoleh kebelakang lalu wa terpandang akan TG Nik Aziz berada betul2 di belakang wa. Tak pernah wa barang sekalipun bersua dengan nye di tanah air kini wa bertemu dengan nye di masjid suci ini.

Rupa nye tempat itu juga menjadi favourite spot  Tok Guru setiap kali dia ke Mekah. Dan dua tiga kali juga kami dalam kedudukan yang sama, dia berada betul2 di saf dan dibelakang wa.

Maaf kan la wa ye dah dua kali wa tonjolkan muka wa kat sini, wa sedikit teruja..ngeeee.

Tok Guru perasan wa angkat handphone  merakam nye tapi kemudian wa juga tahu dia tidak marah kerana selepas selesai solat isyak ramai yang meluru kearah nye merakam gambar bersama beliau. Dan beliau sentiasa saja sudi dan tersenyum.

Ketika wa bersalaman dengan nye  wa rakam juga tangan wa menggenggam tangan nye.. ekeke.  Lu tengok lah tu pembantu peribadi nye  sedang menjeling tajam kat wa.

Ohh ye ..lu orang tak perasan ke janggut Tok Guru tu putih, janggut wa pun putih jugak…ecececehhh.

Air zam zam berada di mana mana saja sudut didalam masjid.

Masjidil Haram sedang melalui pengubahsuaian pembesaran. Ada juga wa dengar2 akan rancangan mereka mahu membina nye dua tingkat bagi melakukan tawaf. Wallahualam.

Dan di sudut Hajar Aswad itu keadaannye kalau lu mahu ke situ ia seolah macam lu sedang berkayuh dalam gelombang kuat menongkak arus. Kalau lu tidak berkayuh arus akan menghanyutkan lu semula ke hilir. Lu kayuh kayuh namun tidak juga sampai ke mudik..hehe.

Bagaimanapun ketika wa sedang mengucupnye wa rasa wa lakukan dengan slow motion namun wa  tidak lah pulak rasa wa di tarik akibat rebutan walaupun sekiranye wa mengambil masa selama sepuluh minit mengucup nye sekalipun. Allahuuakbar. Allah itu juga maha kaya.

Wa kemudian nye ke Madinah.

About these ads

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

9 responses to “Februari..

  • ujang kutik

    Assalamualaikom Sdr Theolrascal,

    Saya telah mengagak destinasi musafir tuan. Ternyata benar.

    Bertuah dapat ke sana. Secara kebetulan dapat berjumpa, bergambar dan bersalam dengan Tuan Guru Nik Abd. Aziz.

    Semasa bersalaman, terbayaangkah bahawa insan seperti itu tergamak memaksudkan manusia lain seperti yang dihebohkan?

    Teruskan momentum ketika berada di Tanah Suci apabila balik semula ke tanah air.

    Like

    • theolrascal

      Waailaikummsalam Sdr Ujang,

      Haha..benar lah. Itu destinasi utama paling afdal. Kalau dah kesana pun tak pergi semasa ada keupayaan dan kesempatan ape lah makna nye nanti bila kita canangkan kita sudah pergi merata rata.

      Ohh ye ketika bersalaman itu minda saya clear dari segala kedunian, seketika saya juga boleh terlupa pada anak2 yang telah saya tinggalkan dan tidak lah terbayang langsung dia seorang yang akan beranggapan begitu.Tak sangka pulak sekembali statement nye telah di manupulasi menjadi modal politik tanahair.

      Terima kasih, saya juga berharap dapat mengekalkan momentum nye ketika di sana.

      Like

  • alenna

    Salam PA,
    Sukalah baca nukilan ‘adventure’ PA di Tanah Suci. Cerita mem macam mana pula ye. Tetapi, selamat kembali.Tentu PA dan mem rindu nak ke sana lagi! InsyaAllah….

    Like

  • Ija Zahri

    Tahniah kerana dah sampai ke Mekah :)

    Like

  • cintamenora

    baru sekarang saya sempat baca posting ini. mcm2 perasaan yg ada .. sayu, gembira, teruja, terharu … knp ye? nanti saya cuba selami hati sendiri … huhu

    Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 175 other followers

%d bloggers like this: