..life goes on laa….

salam…

lu orang nak tau..?

 
” ada satu mamat ..deraman nama nye..
si deraman ni ada keta tolak kat pasar borong tu..
si milah pulak ada lah  sorang penyanyi  satu kugiran
si deraman cakap kat si milah…” aku suka la muka ko..”
lalu si milah cakap  sambil paut  tangan si deraman begini..
 
 
”  oh baldi ….oh balada..hidup perlu di teruskan..wehhh.. lalalala “
 
 
kemudian…
si deraman bawak keta sorong pi kedai mas..
dia beli cincin emas 20 karat
lalu cincin tu bagi kat si milah sedang tunggu kat pintu..
sambil deraman bagi cincin  si milah ni menyanyi..
 
 
”  oh baldi ….oh balada..hidup perlu di teruskan..wehhh.. lalalala “
 
 
selang beberape tahun pasangan ni terbina lah ‘ rumah ku syurga ku ‘
beberape orang anak belari lari di halaman..
anak2 nye si deraman  dan si milah
 
maka  bahagia la si deraman di pasar borong tu
deraman biarkan saja anak2 nye membantu ..
si milah pulak tinggal di rumah solek nuka kiut dia
petang2 si milah masih menyanyi dengan kugiran lama nye..
 
”  oh baldi ….oh balada..hidup perlu di teruskan..wehhh.. lala

Weiiii …sebenar  nye  si deraman dan si milah tu adalah watak dalam lirik lagu orang putih kat bawah ni….

Bagi mereka mereka  yang se zaman dengan band scottish  ‘ the marmalade ‘ pasti boleh  recall balik nostalgia 60’an mereka ketika lagu ini menjadi hit pada masa itu.

Tahun tahun  60’an dulu wa masih berada di sekolah rendah …fuhh muda ke tua wa ni..?    Tapi tu la …masa tu belum ada blog lagi..

Dulu selalu gak wa terdengar lagu ni ni di bibir mamat yang lebih dewasa dari wa..tapi masa tu wa ingatkan  lirik dia begini …

” ooo bloody…ooo bloodah.. ”

Harramak sikit nye bleeding ke tu…maklum lah mana wa tau cakap orang putih lagi. Wa beranggapan begitu pasal cikgu darjah wa dulu selalu je sebut pada wa…

” bloody fool you…”

Apa logik nya wa bersusah payah  meng-translate lagu ‘ beladi belada ‘  ni  …

Entri ini sebagai latihan saja  sebenarnya, wa sedang belajar membuat blog..

Lu orang tolong check arr translation wa  ni…tepat ke hampeh …

Kalau korang kata bagus…..lain kali wa  translate pulak lirik lagu melayu jadi cerita orang putih pulak …huuuaaahahahhaha…

Kawan, anak cina wa cakap…..

” weii..ol’ laskal…itu kelija arr bukan sinang wooo..ol’ laskal..lu punye vokabulali memang sulah banyak  kulang..lagi lu glammar  bloken2..lu cakap melayu saja lorr…..sinang ”

Ingat kan dah abis , rupa nye dia sambung lagi…

” wehh..ol’ laskal haa…itu lu tulis2 punye dekat internet..aarr ala olang baca kaa..? tu suma olang sesat,  jumpa  balu baca maaa , wa ingat ..heheh…”

Takpe….kita dengar kan lagu nye dulu..

klik….

Desmond has his barrow in the market place…
Molly is the singer in a band…
Desmond says to Molly

“Girl, I like your face”

And Molly says this as she takes him by the hand…

Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brah!…
Lala how the life goes on…
Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brah!…
Lala how the life goes on.

Desmond takes a trolley to the jewelry store…
Buys a twenty carat golden ring…
Takes it back to Molly waiting at the door…
And as he gives it to her she begins to sing…

Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brah!…
Lala how the life goes on…
Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brah!…
Lala how the life goes on.

In a couple of years they have built a home sweet home,
With a couple of kids running in the yard,
Of Desmond and Molly Jones… (Ha ha ha ha ha)Happy ever after in the market place…
Desmond lets the children lend a hand…
Molly stays at home and does her pretty face…
And in the evening she still sings it with the band…

Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brah!…
Lala how the life goes on…
Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brah!…
Lala how the life goes on.

In a couple of years they have built a home sweet home,
With a couple of kids running in the yard,
Of Desmond and Molly Jones…
Happy ever after in the market place…
Molly lets the children lend a hand…
Desmond stays at home and does his pretty face…
And in the evening she’s a singer with the band…

Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brah!…
Lala how the life goes on…
Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brah!…
Lala how the life goes on.

oh ya …abis semua nama nama mat salleh tu wa translate kan sekali …

desmond = deraman

mollly = milah

sekian……………………….

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: