sapa mau tanggung…

Di beritakan bahawa pihak kerajaan sedang mengadakan perbincangan dengan para pemegang saham swasta. Tajuk dan objektifnye ia la….

”  naikan umur persaraan pekerja swasta dari umur 55 ke 58. ”

Reaksi kilat dari persatuan majikan2 Malaysia MEF ada lah supaya pihak kerajaan juga melihat akan kebajikan di pihak majikan. Kalau boleh bagi jugak lah insentif pada pihak swasta yang menggajikan pekerja2 yang dah tua2 ni sampai umur 58 tu.

Maksud dia tu..macam nii..

Pihak pemegang saham ni atau mereka2  yg melabur, depa kan buat kira kira dalam bentuk untung dan rugi saja. Benda2 yg berbentuk emosi macamana nak taruk dalam account kira kira tu..ekeke.

Contoh…mamat operator kat assembly line tu dah berumur , dek dah tua kerja sudah sikit slow. Dulu nak upgrade kan tak boleh pasal dia memang hanye boleh buat keje2 tangan .Orang lain pasang 30 sets/jam, dia pulak tekedek2 baru dapat pasang 10 sets dalam masa sejam tu. Gaji tinggi pulak dari yang lain. kah …kah …kah.sapa mau tanggung…alahai..

So lebih baik tukar kepada yg muda… dah lah gaji rendah keje lagi laju. Weii..kes ni jangan la weii….samakan kes bini yang kat umah pulak…ngeeeeeee…

Mamat assembly line ni tadi pulak kalau tak keje …masaalah sosial lain pulak dia cipta, tak padan ngan penyakit2 yang dia ada ..dia senyap2 kahwin pulak lagi satu…ekekekekek…sume masaalah sosial ni kerajaan kalau boleh nak pihak  swasta ….

kita share2 lah ye…

Sebenar nye pihak swasta  ni dah lama  amalkan peningkatan umur besara. Ada banyak kes lebih dari 58 pun. Kalau, ko tinggalkan keje specialise ko tu kilang tu jadi menggelupor , jawab nye bukan sampai 58 je dia sanggup bayar gaji ko…bahkan sampai umur 98 !! pun ..dia senyum…

Macam tu laa….lebih kurang….

…aku pulak tu.. buat keje …keje yang orang lain pun boleh buat bila2 je…

..keje pakai mulut !!….huuuuaaaaaaaa…sapa mau tanggung.

Selamat hari pekerja kepada semua yang bekerja di kilang2 …macam aku ni laa.

kita caca sikit …

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

One response to “sapa mau tanggung…

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: