osama…obama..

Apakah reaksi kita ketika menerima berita kematian Osama..? Atau apa kah reaksi kita sepatut nye..? Soalan cepumas tu…

Kematian Osama bin laden mengisi tajuk2 berita utama seluruh dunia keesokan nye.

Kebanyakan kita pasti mengulangi soalan…

” betul2 ke Osama dah mati..? ”.

Lalu setengah2 di antara kita ingin kan kepastian yang lebih menyakinkan. Kenape gambar mayat nye tidak di paparkan?..

Seingat kita Osama telah di buru bertahun2  dari era presiden lama ke era presiden amerika yang baru.

Kubu persembunyian nye di pergunungan afghanistan pernah di bom berkali kali namun seminggu dua kemudian beliau akan buat ” press conference  ” melalui al jazeera.

Dan kita semua tahu presiden2 amerika  begitu trauma setiap kali nama  osama di sebut. Setiap kali muncul presiden baru semua pun bertekad  memburu Osama. Begitu la senario nye…

Osama ni tidak la boleh kita ikhtiraf sebagai seorang yang baik. Dia membuat dunia islam dalam dilema. Seorang yang mengaku islam tapi pada masa yang sama keganasan yang dilakukan untuk mencapai tujuan nye melibatkan ramai mangsa2 yang tidak berdosa.

Tapi kematian nye seolah2 memberi kemenangan pulak  kepada Amerika. Itu yang aku sedikit terkilan tuu..Ini kerana Amerika ni pulak pun tidak jugak la boleh kita ikhtiraf sebagai ” suci ” dalam setiap tindak tanduk nye.

Amerika tidak pulak mahu bertanye diri nye kenapa lah si osama ni dok nak hentam kepentingan dia je…selain  polisi keganasan itu akan di balas keganasan juga ..tidak mahu di ubah2.

Lalu aku terbaca akan sebab nye gambar2 mayat osama tidak di paparkan.

She (hillary rodham clinton) and Secretary of Defense Robert Gates also worried that the images would provoke anti-American violence at embassies, consulates and military bases overseas. The Muslim world might look askance at a desecrated dead body, even if it was Osama bin Laden’s.

…dan aku teringat antara lirik2 lagu ciptaan Allahyarham P. Ramlee….antara nye..

wal- hasil balik asal ….itu pasal tak hasil…


About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

4 responses to “osama…obama..

  • cinta

    apa pendapat peribadi PA tentang kematian osama ni?

    Like

    • Kak Nora

      Teringat lagu “obladi, oblada” bila baca pasangan nama “osama….obama”

      Like

      • theolrascal

        kak nora,

        dulu2..obladi ni saya ingatkan ” ooh..bloody ”

        tapi bila ingat balik sejarah osama dan obama (amerika)
        maka betul la ..itu makna nye..betul2 bloody.

        tapi…’oblada’ tu ape pulak ye..?
        oo..oo..bla..bla…da ..da…akak pikir sindri la..

        Like

    • theolrascal

      maz,

      seorang islam yang tidak islamik perbuatan nye..
      Apabila mereka2 yang tidak berdosa juga menjadi mangsa maka dari situ juga timbul persepsi bahawa islam tu satu agama yang suka promote keganasan dan pembunuhan.

      having said that…tidak lah pula saya akan ngaku bahawa amerika tu di pihak yang benar. Hakikat nye isu palestine tidak akan selesai ia lah kerana sikap berat sebelah amerika.

      maz, macam ni la..dalam life kita sehari2an pun pasti kita bertemu seseorang yg rasa diri dia perfect dan sentiasa betul je….

      apa pulak pendapat kamu..?

      Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: