nasi lemak..

salam,

….isu nasi lemak menjadi salah satu punca obesiti di sekolah2 ….dah reda belum?

Aku ni  biasa laa…weiii.  Kadang  aku celah awal kadang orang dah tak cakap lagi isu tu aku kelam kabut baru nak join.

Dulu2 mak aku pun jual nasi lemak. Nasi lemak bungkus. Sebungkus 10 sen.

Asal nye nasi lemak ni kandungan nye cuma lah sedikit sambal tumis, kangkung celur se urat dua ataupun timun se hiris dua juga telur rebus suku bahagian.

Nisbah kuantiti aksesori2 tu tadi pulak kemudian nye ngam ngam je dengan jumlah nasi yang tidak banyak dan tidak jugak sikit. Kalau di makan waktu pagi cukup la sifat nye sebagai lapik perut sebelum kita melantak pulak ape selera  yang datang tengahari itu nanti. Itu aje lah!

Oh ye…aksesori2 tadi pulak semua ada purpose nye tersendiri. Bungkus dengan daun pisang pasal nak maintain aroma nye. Kangkung celur atau timun tadi pulak boleh neutralise kan kepedasan sambal tumis tu. Telur tu suku bahagian  je selain sedikit protein untuk tenaga  juga kalau kamu terkentot nanti tak lah extreme gile bau nye.

Nasi tu pulak kita pakai santan nak bagi dia lemak …sebab ..nak kasi dia sedap lah!  Nak tarik balik selera kamu pagi2 tu. Sebab kebanyakan kamu waktu pagi tu semua nye macam terpaksa je bangun. Ada yang memang dah bangun tapi mata dia tidak! Itu aje lah nasi lemak!!

Tapi la ni ..nasi lemak dah jadi sophisticated dan kadang kadang tu cukup complicated.  Orang dah tak makan nasi lemak pada waktu pagi saja bahkan semua waktu..waktu pagi  waktu petang , waktu siang  waktu malam , pagi pagi buta , tengah2 hari buta dan segala waktu2 buta lagi.

Nasi lemak masa kini dah berubah banyak. Kandungan nye kini di sesuai ikut berape banyak duit kita sanggup bayar.

Lalu jangan terperanjat jika dalam nasi lemak tu kita boleh jumpa ayam goreng, rendang daging, sambal sotong , paru goreng , kalau kamu suka kamu boleh tambah pajeri nenas, masak lemak siput sedut , ikan cencaru bakar, bergedel…ehh telur mata kerbau…ada.

…ahhahahahaha…aku exxagerate lah sikit ..tapi lebih kurang macam tu adjustment yang boleh kita buat pada nasi lemak.

Maka begitu jugak lah perubahan  yang berlaku sedikit sebanyak pada nasi2 lemak di kantin2 sekolah.

Mak bapak penyayang takut anak ”mati kelaparan” di sekolah up lagi duit belanja. Di tambah dengan skill makan2 yang dilatih oleh mak bapak ketika family outing malam, anak2 pun dah very clear ape yg dia suka dan tak suka…hehe…

Pada satu hari di zaman mewah tu ….tetiba kita ada masaalah obesiti.

Haaaa…aku tauuu…punca nye…

..nasi lemak!!….

.

.

meh kita tengok budak sekolah yang tak makan nasi lemak…..


About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

6 responses to “nasi lemak..

  • Den Cdo

    Bro kes pengharaman jualan nasi lomak ini..Den bangkang sebangkangnya..nak nak bilo dio org kato punco-punco obesiti.. Ini sumuo propaganda. Montang- montang kebanyakkan org penjual nasi lomak ini bukannyo terdiri org yg mempunyai kompeni bosa-bosa..sonang yo di org tokan penjual nasi lomak ini dan kato nasi lomak adalah punco bebudak jadi gomok…Sebonarnya…banyak makanan lain yg jadi faktornyo, teramsuk minuman bergas syarikat bosa-bosa tu…burger, hot dog.dan jajaan yg di perkonalkan oleh orang putih nie…Kenapo mereka tak haramkan segali jualan benda-benda ini…? Ini semua propaganda…nak menjatuhkan dan memusanahkan peniaga kecil yg kebanyakkannya org melayu…Den tontang dan tak setuju pasal isu ini…Kalau Den ado peluang nak cakap dengan TPM mohidden..Den kato ” Apo pasal dato tutup periuk nasi penigao nasik lomak,,,,apo tak haramkan sekali coca kola, air bergas lain, berger, hot dog, kentang, nuggets….baru adil…suruh budak budak tu minum air putih ajo dan roti kosong..jgn roti canai lak…tu pun boleh mengomokkkan jugo….hampeh punyo montori…!!!!

    Like

  • Den Cdo

    Sorry Bro Rasc..Sebonarnyo Den pun tak suko makan nasi lomak nie..tapi Den gomok jugo…Anak Den pun samo jugo, nasi lomak memang dio tak suko tapi badan dio macam tong drum jugo…tak leh nak kato jugo yg nasi lomak nie..punco obesiti….

    Like

    • theolrascal

      bro den cdo,

      betul la tu…nasi lemak bukan punca obes…
      kadang tu ada reason2 sains…kita makan sikit je …control gile tapi badan naik macam di pam pam..haha..

      isu obesiti ni pun tengah serabut di US dan negara2 lain….mereka tak pernah kenal pun nasi lemak.

      itu michelle bini nye si obama tengah hangat tu dalam kempen anti obesiti…

      ini bukan isu personal bro…ini isu kemanusia’an sejagat..

      saya pun tengah pikir macamana nak ” dera ” anak pompuan saya bior kurus sikit…macam di pam pam…ekekeke..

      nak buat style komando …nanti ada lak orang repot polis..kah kah kah..

      Like

  • cinta

    apa saja makanan, waima berkhasiat sekalipun, kalau dimakan berlebihan, blh menyebabkan obesiti. cuma kebiasaannya bg kanak2 yg aktif, walau byk mana pun yg mereka makan, mereka tidak akan obess kecuali faktor keturunan, cth terdekat .. mcm anak den cdo .. hehehe.

    Like

  • zaraforever

    sedap woo nasi lemak.. x mananya makan nasi lemak selalu leh obes.. kan3 ?
    hmm.. baru semalan diner makan nasi lemak.. tepi pantai lagi.. pstu tdo x hengat.. hehehee😀

    Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: