sunyi ye…..

Menteri Pembangunan wanita. masyarakat dan keluarga dalam ucaptama nye sempena sambutan hari ibu  cakap…

ni aku petik  berita dari the star

‘Stay active to overcome emptynest syndrome’

PETALING JAYA: Mothers can still enjoy a productive and meaningful life despite the “empty nest” syndrome, said Women, Community and Family Development Minister Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Empty nest is a recognised psychological problem where parents, especially mothers, feel sad or lonely when a child leaves home to start a new life, be it to study, work or get married.

In her Mother’s Day message, Shahrizat urged these mothers to remain active in the community to stay fit and prevent loneliness.

The national-level Mother’s Day celebrations include free health screening for all mothers at the 56 National Population and Family Development Board clinics from today until May 15, she said.

Shahrizat urged children to keep in touch with their mothers regardless of their whereabouts in line with this year’s theme “Always there for you … mum”.

“There is no excuse for them not to keep in touch, especially when we have email, Facebook, Twitter and SMS,” she added.

.

.

..bila dia sebut sindrom ” sarang kosong ” tu aku dah agak dah…ni lebih kepada kerisauan pada para2 ibu yang berasa sunyi la. Konon2 anak dah beso tinggalkan umah …sian si ibu kesunyian sorang sorang.

Si ibu la ni dah layan facebook..ada circle of friends sendiri. Lepas tu manakan cukup syarat kalau tak berblog. Dalam beg tangan digital kamera sentiasa ada. Punya la efficient, lepas je ape2 function , peristiwa dah boleh baca kat blog. Setengah2 kes pemberita bergaji pun tak selaju mereka…

Heheh..mana ada la mereka sunyi…yang sunyi tu para bapak2 ada la..  Nasib la aku ada blog ni…kalu tidak terkebil la aku ulang2 balik baca paper. Toleh kat si ibu, screen laptop dari jauh dah nampak format2 facebook, toleh lagi sekali dah  nampak tengah ” create post ” pulak.

Lalu bapak tanye ..

‘ weiii…awak ada masak ape hari ni.. ni macam lapo je ni ”…


Si ibu yang menteri tu cukup risau dia akan jadi kesunyian jawab balik..

” mana ada masak …awak janji kita makan kat luar kan..? ”

Dia jawab balik dalam bentuk soalan. Si Ibu macam ni kamu ingat boleh kesunyian ke…?


Sempena hari ibu ni aku nak ucapkan pertanyaan pada si ibu di umah  ni..

sunyi ye….hehe..

.

.

kita dengarkan p. ramlee menghargai ibu nye….

untuk itu aku tumpang sekaki untuk ibu ku juga…malam ni kita celebrate..

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

3 responses to “sunyi ye…..

  • Den CDO

    hahahahaa..Den setuju tu, g sebonarnyo….kaum bapak lagi sunyi…nak-nak bilo kaumibu meyembunyikan diri..hahahha!!!

    Like

  • Anonymous

    kalau di kg, bapa2 yg dah pencen ni, selalu duduk kedai kopi … borak2 sambil minum secawan kopi … dari pagi hingga ke petang, sambung lagi lepas isyak sampai ayam berkokok … yg ibu2 pulak, sibuk ke dapur, mengemas, membasuh, lipat baju, mlm ke surau .. mana ada facebook kat kg tu ..? cer citer, sapa yg sunyi ..?

    Like

  • cinta

    awat gi anonymous lak tu …

    Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: