world heritage..

yuuuhuuuu…..kak,

Harramak  weiii…akak pakai gelang baruuu …heheh..padan haa..dok garu pipi je..

”oopps…shhhh ..abang tengah tidor depan tv ye..?  ok..k ..k  ..saya cakap slow volume..”

kak,

UNESCO ada  mengeluarkan list  ”8 keajaiban semulajadi dunia ”  dan mengishtiharkan nye sebagai world heritage.  Semua lapan2 kat luar negara.

Antara nye…

Saryaka, di Kazakhstan.

A largely undisturbed area of Central Asian steppe and lakes in the Korgalzhyn and Naurzum state nature reserves, Saryarka is a crucial stopover point for globally threatened species and provides feeding grounds for up to 15 million birds.

Ini kawasan luas padang rumput dan tasik yg tidak tercemar dan terganggu di pertengahan asia dan berada dalam kawasan rizab semulajadi Naurzum. Saryarka menjadi tempat  persinggahan penting bagi lebih kurang 15 juta ekor spesis burung  yg terancam kepupusan nye di seluruh dunia.

Kak…

Haaa..tu pasal geography dan burung2 nye. Kita cite pulak pasal penduduk especially orang lelaki  nye. Orang kazakhtstan ni pandai2 ngorat kak oooiiii…

Khabar nye kan PM kita akan bermenantukan orang kazakhstan…..

Kebetulan baru2 ni PM kita kesana kerana menghadiri persidangan ke-7 forum ekonomi islam sedunia (7th WIEF). Tahun lepas kan malaysia hos nye..Lalu pasti lah pemergian dia kesana sedikit sebanyak menjadi polemik politik tanah air kita.

Malas saya nak elaborate further hal2 politik ni, kak. Kita tungggu je …baca kat paper.

Takpe lah, bagaimanapun selain negara kazakhstan ni besar dan cantik , majoriti penduduk nye  ada lah  70% beragama islam . Kita pasti berasa ” at home ” jika kita di Kazakhstan.

Pandai budak kazakhs ni ngorat anak PM kita..ye.. Mesti hensem gile teruna tu..lebih kurang ..err..err..sapa kak?….saya tau akak akan sebut nama saya nye…kan ..kan..

Psssst..dengar nye acara pertunangan pada 17hb  minggu depan ni kat Sri Perdana putrajaya.  Jom kak..kita recce2…putrajaya. Ajak abang tu…asik la tidur je keje nye…

Lepas tu satu lagi antara UNESCO list of eight natural wonders ada lah di  gunung sangingshan di wilayah jiangxi di timur negara China.

Kita saksikan gambar nye….

Pergunungan sangingshan ni mengandungi deretan hutan dan gunung2 granit berbentuk menara menakjubkan tertumpu di kawasan secara relatif nye kecil.

Kalau ada kakak2 kita yang pernah pergi  ke guilin di selatan china tu pun tentu sudah cukup untuk mengakui nye.

Di guilin tu ketika menaiki bot untuk river crusing ,  akak  tentu akan di bawa dengan bot besar terbuka melalui gunung2 yang permandangan nye sebijik macam dalam lukisan2 chinese painting yg selalu kita nampak di merata2 tempat. Beruang panda saja yang tak nampak…

Rasa nye dua contoh world heritage tu dah lah ye kak….

Kemudian..

Bertentangan dengan alam2 semula jadi ni … akak nak tau ape..?  Di Germany satu laluan khas di sediakan untuk para pendaki2 nude ke kemuncak bukit2 disana. Tak senonoh omputih ni…dah tua bangka, hodoh pulak tu ..nak pi panjat bukit yang nak berbogel tu..apa pasal..ape jadah nye?

Kalau pompuan , muda…ok gak lagi …tak lah rosak mata kita..ok laa… Mata pakcik2 yg tahap 15 watt tu juga mungkin naik jadi 80 watt ke..ngeeeeeee…

Tuu.. dengar khabar dapat sambutan dan mungkin akan dilaksanakan jugak di negara omputih yg lain macam switzerland…

Kalau yang tua kutuk hodoh hampeh yg macam kat atas ni nak telanjang jugak …baik2 lah kak ye ..cepat lah rosak retina mata kita nanti.

kak,

ehhh…lasak jugak abang tidur ye…

kakkk…,

akak tolong betulkan kain abang tu…tuuu dekat nak ternampak dah world heritage dia…

.

.


* p/s

the ol’ rascal is  dedicating this song just for you kak….all you have to do is to close your eyes and imagine ..” that the singer is him the ol’ rascal  and he is singing it live just for you..”

klik

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

6 responses to “world heritage..

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: