tiga puluh peratus….

Akak ku sayang…salam,

Hari ini PM Najib mengumumkan bahawa kabinet telah meluluskan polisi untuk memastikan kaum wanita mempunyai sekurang2 nye 30% dalam jawatan2 yang membuat keputusan di pihak sektor korporat.

Ape makna nye ini kepada kita ye kak..

Makna nye bila board meeting nanti, dari 10 orang pegawai eksekutif tu, pasti lah sekurang2 tiga orang ada lah kaum wanita. So…akak pastikan la antara yang 3 orang  wanita itu ada lah akak….atau anak akak….boleh?

PM Najib memberi 5 tahun untuk sasaran ini di capai di pihak swasta, di pihak awam pula menunjukan nisbah peratusan yg meningkat hingga 32.3% pada tahun lepas.

Ikut kadar yang tak berape tepat pada mata saya , di pusat2 pengajian tinggi di dominasi oleh pelajar perempuan sehingga ada sebahagian2 kursus di IPTA menutup kemasukan untuk pelajar perempuan walaupun keputusan dan kelayakan mereka lebih cemerlang dari pelajar laki laki.

Dan rasa nye sasaran untuk 30% wanita dalam jawatan yg membuat keputusan ini tidak la susah jika nak di capai. Rasa2 nye macam ..otomatik akan terjadi.

Dan…..

Jika akak rasa payah beno nak dapat kedudukan itu di syarikat di mana akak bekerja sekarang, ..tak mengape lah…kerana kuasa eksekutif akak tu masih ada lagi di…..di…di rumah!

Apalagi kak…akak ligan je la laki akak tu….asik la nak membuta je… pinggan sebijik pun dia berkira nak basuh.

Selamat Maju Jaya …ye kak.

Nanti bila saya dah abis mob lantai ni ..nak sambung cuci pinggan, ..pastu nak sidai kain pulak. Dah settle sume keje ni ..mungkin petang esok kita jumpa ..ye kak….tata titi tutu….

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

3 responses to “tiga puluh peratus….

  • cinta605

    salam olrascal,
    rasanya 30% sasaran tu dah lama dicapai … tak yah tunggu 5 tahun lagi … sekarang pun wanita dah banyak mendominasi board meeting … laa ni nak tunggu kaum lelaki aje mendominasi dapur mcm yg den cdo buat … boleh ke?

    Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: