Suzuki GT 250

 

1974. First time wa nampak motosikal ni. Warna nye pun sebijik kaler ni lah.

Abang bujang kampung pakai. Petang2 lepas keje dia bawak lintas depan wa pi tepi jalan kat sebelah padang  lepak ngan kawan sambil tengok bola.

Fullamak cantik nye motor ni. Wa pandang penuh kagum. Tiap kali dia melintas mesti wa perati je. Wa cakap dalam hati ” bila dah keje nanti wa nak beli lah satu

Awal 80’an wa sudah mula bekerja sebagai mat spannar. Gaji pertama wa dapat cash dalam sampul. Wa kira gaji dalam toilet. GT250 ni sudah tidak ade lagi dalam ingatan wa. Kalau wa teringat pun sudah tidak bermakna  lagi kerana wa sudah tau ukur berape tinggi dan  berape rendah nye langit.

Penyudah nye bertahun2 jugak wa naik bas sri jaya.

klik

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

13 responses to “Suzuki GT 250

  • PakMail

    Masa saya sedang bersekolah menengah bapa saya dah pakai motor ini. Tapi tak pernah naik pun. Orang tua hanya guna untuk pergi/balik kerja sahaja.

    Kalau berjalan sekeluarga naik kereta buruknya saje.

    Like

    • ady

      bapak mentua saya pun pakai motor ni. Ada lagi dia simpan sampai sekrg buat tukun….ada gak ejas2 nak mintak, tapi nampak dia buat tak tahu aje….

      Like

      • theolrascal

        ady,
        ejas2 lagi….

        ataupun..

        kalau dia masih buat tak tahu kamu….” cakap bior terang ”

        Like

        • ady

          orang tua….cakap kena belapik…nanti takut dia terasa pulak..
          weekend semalam balik, saya pg tenung ajer motor tu….memang sebijik mcam dalam blog ni, cuma kaler ajer biru..siap ade guard crom depan enjin dia….
          memang cantik….geram ajer…..
          igt next week balik umah dia, suruh cucu dia ejas pulak…..
          olrascal ada ayat2 power yg boleh guna tak??

          Like

    • theolrascal

      pak mail,

      kalau sekarang saya jemput pak mail kat umah ngan motor ni..
      pak mail nak naik tak..?

      vroomm vrooooommm…jom pak mail kita pi ngorat awek2 kat times square…kang sampai kang kopiah simpan dalam poket haaa…

      Like

  • cinta605

    huhu … teringat zaman muda2 … tahun 84-86, wa bonceng motor … syiokk haa, seluar jeans dan kasut kungfu hitam … anak abu, weiii … wa ni tak tahu jenis motor, yg wa tahu, motor besar … org kata RXZ, iye lah kot … alahaiii

    Like

    • theolrascal

      alahaii kak oii,
      RXZ tu salah satu jenis model dalam range yamaha..pun bukan jenis superbike..

      ..excusable la kalau orang pompuan tak berape nak peduli pasal moto2 ni…

      vroooomm…jom pi rempit….

      Like

  • idayualias

    tak reti naik motor …mahupun basikal.. hehhehhehe

    Like

  • theolrascal

    ady,
    model ni dulu dia kuarkan dua kaler, satu kaler cam atas ni dan satu lagi biru..tu ori kaler kot..

    ady,
    kamu puji2 lah motor orang tua tu.
    pastu kamu puji pulak kehebatan dia pasal ada motor tu
    pastu kamu ajak dia jointventure sama2 repair motor tu…

    pada kemuncak nye motor tu kamu je yg bawak …dia dah tak larat..

    masa tu kamu jerit tanda kejayaan …yeeeeehaaaaaaaaa….

    ingat dah bawak motor ni jangan berlaku curang pulak..
    motor ni ..is a gentleman’s bike , ady..

    Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: