diari ramadan wa…

Salam Ramadan,

Maka kita teruskan kehidupan kita di muka bumi ini di bulan Ramadan. Esok 17 ramadan sebahagian kita di berikan cuti meraikan Nuzul Qur’an.

Walaupun sebahagian kita tidak diberikan cuti maka ini tidak bermakna kita akan berbeza dalam menghayati peristiwa turun nye ayat al-qur’an yang pertama kepada baginda Nabi Muhammad s.a.w.

Al-qur’an ada lah kalam Allah dan kitab suci bagi kita umat islam. Kita meyakini nye dan sesuai la ia menjadi salah satu rukun pada keimanan kita.

So…sempena kita ‘ holiday ‘  atau ape pun yang akan kita akan lakukan esok dalam memenuhi keperluan kehidupan kita sehari hari wa nak ucapkan semoga kita semua mendapat hidayah dari Nye dan walaupun mungkin pada kadar yang amat sedikit harapan nye tetap agar kita telah menjadi manusia yang lebih baik keislaman nye dari yang semalam.

Hehe..wallaweii ..for a moment,  wa kelihatan nye serious haaa..So wa nak sketsa kan sikit diari ramadan wa.

Tahun ni customer utama kilang wa keje,  keluarkan polisi tidak galakan supplier buat majlis berbuka puasa untuk staff mereka. So wa anggap ini sebagai a blessing in disguise pasal sejak beberapa tahun yang lepas , wa pun dah tak minat nak berbuka selain di rumah sendiri dan ahli keluarga.

So rutin nye lepas buka, mahgrib di rumah dan waktu isyak berjemaah dan seterus nye berterawih di masjid. Balik rumah wa selongkar balik bawah tudung saji dan seterus nye wa online tengok kalau2 ada entri2 baru dari blog2 yang sering wa ikuti. Wa perasan kebanyakan nye amat ‘ slow ‘ …haha. Letih haa?

.

Minggu lepas adik wa datang berbuka di rumah. Harramak terkezut wa , adik lelaki wa bawak nasi briyani yang dia sendiri memasak nye. Sedap tuu..almost macam yang kat muar atau batu pahat tu beb…

.

Wa tanye dia ..mana lu belajar masak briyani..

dia kata..

”  ikut saja instruction pada label kampit beras basmathi tu “

.

Adik wa dan keluarga nye juga setuju stay over untuk sahur ..

Malam tu lebih kurang pukul 11 lebih kami keluar  ‘outing ‘

Ingat nak kuar ngan bapak2 dan mak2 je..

si  bouncer mendesak nak ikut..

.

so lepas beli sikit2 keperluan kat Tesco

kami pekena teh tarik  sambil chatting2..

.

kat kedai mamak tu si bouncer ni order mee goreng..

Masa berbuka tadi wa tengok dia sendiri tala briyani bapak dia…4 pinggan!

haha..betul2 tengah membesar..

.

Ahad lepas giliran rumah wa hantar moreh ke masjid..

congak congak ngan mem wa …

kami decide beli saja dari pasar ramadan..

.

tu mem wa (tudung pink) ngan anak bongsu wa..

tengah tunggu giliran ..

.

anak wa pulak desak mak nye..

nak  cucur udang tu.

weiii ..seketul singgit..

.

Pagi isnin 7.30 on the way pi keje..

wa perasan bulan masih kelihatan jelas

warna silver bulat sebijik  macam guli…cantik pulak..

lalu wa rakam kan..

hehe…wa pakai android sekarang weiii..

wa dah sikit pandai …ekeke..

…………

.

cuti nuzul qur’an ni juga ..

kawan2 di kilang wa organise tahlil untuk arwah ketua jabatan ..

.. juga sempena meraikan perpisahan..jurutera kilang

yang akan meninggalkan kami sebelum tiba nye syawal

.

ooo..she found a greener pastures..

wa tak dapat join pasal sudah ada acara..

maafkan lah wa..

.

selamat maju jaya sally

we sure gonna miss you…

.


About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

4 responses to “diari ramadan wa…

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: