gaji, ada lagi weiii….

Hari ni senin 12 hb september. Dengan extra kesungguhan  wa tiba jugak kat kilang. Wa tak boleh ikut mood bermalas  manja lagi weii ..sebab cuti tahunan wa dah habis. Wa ‘hidup’ atas advance leave la pulak masa kini. Advance leave kena ikut monthly pro rated. Kalau dah ter over nanti wa akan kena unpaid leave. Betul2 dia potong gaji beb…bukan teori ekonomi mikro lagiiii.

So…setiap kali wa ambil cuti makna nye.. itu wa cuti hutang la. Sampai je time mereka akan tolak balik itu hutang.  Jadi tinggal  3~4 hari saja buat wa meredah the next 365 hari.

So kini wa sedang berjuang macam pejuang kemerdekaan tanahair kita dulu2 supaya bila sampai masa nye biar la cuti tahun wa tu  at least positive belas belas hari ke. Itu yang wa maksudkan tadi wa sampai kilang dengan extra kesungguhan.Kalau ikutkan standard wa dulu, pagi senin ni badan wa ni macam tak sedap je..lenguh sana lenguh sini. Adeh ..deh.. perut wa sakit la…ekeke.

On the way,  nyanyi laa sikit2 dalam hati…

” begini la nasib diri ku yang malang ..ooo tuhan…
tak boleh bersenang lenang…
berehat sebentar isteri dah meradang..
kerja berat ..takut reput tulangggg..”
 

Beza nye masa wa nyanyi dalam hati tu,  wa tak lah pikul tali belati ngan kapak. Tapi wa pulas stering ngan rokok terpacak kat muncung …heheh..

Sampai kilang pukul  8 lebih. Hah.. dah pukul lapan lebih!  Punctuality pun satu hal . Minit2 yang lambat di accumulated tu, at month end mereka  sum up pastu tolak dari gaji beb…alahai wa tiap2 bulan bila tengok payslip..ada je  potongan.. lateness.  Dah lah tu wa sampai tadi, kantin dah tak leh nak masuk…time sarapan dah over. So..wa rasa kesian  la kat nasi lemak  bungkus yang terletak atas tray tunggu wa capai,… tapi wa tak sampai2.

So wa mula lah bekerja  dengan tekun. Tapi belum sempat wa nak berfikir lagi ketua jabatan dah gamit. Muka dia wa tengok berkerut , wa tak tau pulak macam mana dia tengok muka wa. So kami bersoal jawab. Ada yang wa jawap dengan lancar macam potong sayur ngan pisau tajam, pun banyak  gak yang wa jawab tergagap gagap dah tak cukup vorkabulari.

Wa balik kat tempat wa sambung balik berfikir. Banyak pulak benda2 yang pending ke ni…harramak. Macam nak sakit perut ni..adeh ..deh. Wa pun ingat punya ingat…baik wa pekena rokok sebatang.

Lepas wa dapat momentum, wa bekerja dengan tekun almost macam esok nye wa konfem wa akan jadi millionaire. Weiii…wa skip lunch lagi weiii….kalau la tokey wa tau ni …lama dah wa naik pentas berucap tiap bulan kat perhimpunan.

Lepas wa perasan betape rajin nye wa keje hari ni, wa pun bangun ngeliat geliat sikit bagi alignment semula badan wa ni. Lalu wa nampak ada cahaya kat  test laboratory. Cantik cahaya ni tapi reflection dari mana la pulak, lain macam je. So wa pi masuk nak confirm kan.

Serta merta wa bukak pintu bahagian tu tebeliak jadi bulat bijik mata wa. Api..!!  ..weiiii dah setinggi wa. Wa meluru patah balik jerit kat para jurutera2 kilang yang tengah ada group discussion.

Api…Api!..wa jerit macam the little boy who cried wolf  tuu…Of course mereka pecaya kan wa…wa kan otai kat smoking corner tu. Ini bukan cobaan lagi…ini betul2 berlaku.

Dua tiga sang jurutera kilang  meluru ambik fire extingusher pi sembur..tapi asap jadi tebal dan hitam. Tak boleh continue..nak bernafas tak boleh…so pi bukak pulak pintu belakang.  Pun serupa gak asap dah tebal. Lalu mereka tarik je fire hydrant bedal  arah dalam laboratary tu.

Masa tengah kelam kabut tu wa dah terbayang kalau api ni merebak sampai account dept… sure cukup bulan ni mereka kata gaji tak sempat nak kira. Kalau gaji tak kuar …… ini dah kira macam mala petaka dah ni…macam tsunami di jepun hari tu atau pun cam gempa kat indon dulu tu.

Utamakan keselamatan …Utamakan gaji ….itu manifesto wa.

Bila bomba datang mereka pun masuk dalam test laboratary dan dengan pengelaman dan se memang nye profesion dorang,  kelihatan nye mudah je. So mereka continue ape yang patut dan kemudian  keadaan dah kelihatan terkawal.

Lepas tu wa masuk tengok sejauh mana damage yang  telah berlaku. Wa tengok walk-in chamber ok. Dua lagi oven pun ok gak…lega wa, wa tengok muka ketua jabatan wa pun nampak lega tapi kerut dia makin bertambah bila mengenang kan report yang nak kena prepare dan bayangan tengah ngadap MD dan CEO semakin jelas.

Kalau september 11 ada hero dari New York Fire Dept ( NYFD ) maka senin 12 september ni, ni la hero wa.

Wajah mereka mungkin tak terpapar dalam majalah TIME tapi terpapar dalam blog the ol’ rascal pun kita consider laa sebagai glamour jugak …ekekeke.

weiii….
cukup bulan gaji kita masih ada lagi weiii…
 

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

11 responses to “gaji, ada lagi weiii….

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: