fools seldom differ…

Pertengahan minggu ini ada saranan oleh EPF supaya kerajaan melanjutkan umur bersara pekerja swasta. Dari 55 tahun ke umur 60 atau 62 tahun.

EPF pasti la mempunyai statistik tepat. Kata nye ramai yang mempunyai kadar simpanan yang rendah dan mula jatuh miskin dan kehabisan wang setelah setahun dua setelah bersara.

Betul la tu. Wa jugak bersetuju. Dah tua pun perlukan wang jugak . Takkan kalau dah tua astro tak payah nak tonton. Walaupun ansuran rumah mungkin dah lansai tapi bil air dan  api kena jugak bayar. Heheh ..hampir lupa , bil internet lagi..walau dah tua tak kan tak  online ..nak flirting ke sikit2..ekeke.

Senang kata…wang bukan la segalanye tapi segalanye memerlukan wang. Wa dah banyak menyaksikan kes orang2 tua yang miskin ni. Tu la wa berdoa agar  kesihatan wa  nanti sihat untuk wa terus bekerja. Harapan wa ketika wa jaga kat pintu bank tu nanti jangan la pulak berlaku rompakan. Kesian pulak kawan2 online wa ternanti2 kan update dari blog wa ni …ekeke..

Sementara wa masih bekerja kat kilang ni wa akan bekerja tekun setekun nye ..ekeke ..memastikan tiap hujung bulan tu gaji wa mereka continue bank-in kan dalam account wa…hehe.

Woohhh.. rabu lepas wa dan rakan kerja max pergi la ke cawangan kilang di Tg. Malim. Ada la role yang perlu kami lakukan untuk memenuhi keperluan tugasan.  Bila keperluan untuk ke Tg. Malim ni muncul kami berpandangan lalu..senyum. Weii…proverb omputih ada menyebut ..Great minds think alike..fools seldom differ.

Dari gate kilang di klang almost dah nak lunch time, max pandu evocil dia terus depan kedai makan di Tg. Malim.

…….Nasi Briyani Gam..!!

Satu pinggan untuk max satu pinggan untuk wa. Wa pilih ayam briyani kampung. Tengok ekspresi muka si max tu…happy ke tak happy tu. Keje belum buat lagi tu.

Biasa la ..wa sejak ada android ni keje blogger ni comes handy.

Lepas makan kami masuk pejabat cawangan. Max buat announcement..

Dah basuh pun ..apasal lah tangan ni masih berbau nasi briyani gam lagi haaa..”

Punya la ngungkit ladies2 tu..afterall briyani gam tu mereka lah yang war warkan pada kami semasa kunjungan terakhir sebelum ramadan lalu. Jenuh wa nak tepis weii….

Max..pls max..this is not free for all haaa….

Kami accomplished misi kami disana dan sebelum bertolak balik ..kami laungkan ..

ok k k ..next time haa..ape ada hal..nasi briyani ..RM10/ sepinggan ”

Dari pintu gate kilang cawangan wa pulak pandu evocil tu terus sampai depan kedai  Tanjung Malim Famous Pau. Kalau cenggini la selalu wa rasa wa larat terus kerja sampai umur wa 70 tahun!

Max….are our  great minds really think alike ..or are we the fools who seldom differ.

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

12 responses to “fools seldom differ…

  • PakMail

    Bro rascal,

    ‘ wa rasa wa larat terus kerja sampai umur wa 70 tahun!’.

    Kasihan pekerja-pekerja yang muda. Dah berjanggut dan beruban pun tak naik pangkat. Sebab, bro tak nak berhenti kerja walaupun dah 70 tahun.

    Like

    • theolrascal

      Pak Mail,

      ahahaha..betul la tu ..pak mail,

      sayang nye sentimen tu tak ujud dalam pelaburan yg mengira untung rugi.

      kalau tak produktif bukan saja yg muda…yg tua lagi la ..get out! ..ekeke..

      Like

  • ujang kutik

    Sdr Theolrascal,

    Ha….Malu nak cakap.Saya baru tahu menaut blogger wordpress. Jadi saya baru menaut entry dari Blog tuan & Hujan Pagi A.Samad Said(WordPress) ke blog saya.

    Jgn beritahu orang lain……

    Like

    • theolrascal

      Tuan Ujang,

      banyak lagi perkara2 yang kita akan ” baru tahu ”..

      terima kasih , saya balas jugak, letak blog tuan dalam kategori ” Just As Naughty ”

      ok..saya tak beritahu orang lain..tapi…dont be naughty haa…..
      ahhahaha….

      Like

  • max

    Bro….i think we do think alike in several issues….but as for the 70 age retirements, rasa cam x larat lg lh nk drive ke tg malim at that age…..klu ada driver ok lah kot?hehehe

    Like

    • theolrascal

      max,

      ..in the near future when we get older …

      we are likely to think very much alike on the kind of food to avoid..
      ..ikan masin, asam pedas, sambal belacan , kambing,..masak lemak and so forth..

      kah kah kah……

      Like

  • cik ayu coklat

    Alahai tuan rascal niee asikkk gamboo makan jee… nie yang mula dok plan nak pi tanjung malim niee semata2 kerna pauu… erkk tak pun muar laaa .. carik pau ayam muar .. ada tulu puyuhhh.. sedapppp..

    Like

  • RHS17

    Dearest 0R….

    fo0d n fo0d makes him Bam2 n0wadays….haiy0h!! as f0r u its 0keh c0z u need t0 have s0me fats t0 make u sexier hikhikhik…
    as f0r w0rking till age 0f 70..well c0me;0n 0l chap give th0se y0ung green h0rnets a chance t0 push their way up…u can have a rest enj0ying ur leasure time bl0gging while kidd0s d0 their part f0r u n their m0m…and as f0r him…..m g0nna have a w0rd wth him b0ut his eating habbit thats makes him bam2 n0t 6 packed but fats!!! but as f0r u stay sxy yeah!

    xox0xo

    regards..

    Like

    • theolrascal

      RHS17,

      ..think i’m about to enjoy life..as food journalist instead ehh..
      the food is becoming a real temptation..

      gonna make an anoucement in the kilang..

      ” will you all green hornets please redeem yourselves..push me out…..or….keep pushing me up ”

      ekekeke..6 packed haaa..hehe…

      good day…..

      Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: