VA/VE…?

Para pelabur atau dalam kes jabatan wa,  tokay kilang wa sentiasa tidak berpuas hati pada tahap keuntungan pada sesuatu produk yang kami bangunkan. Lantas kami selalu kena tekankan  kepala hotak untuk mengeluarkan barangan pada kualiti yang tinggi dan pada masa yang sama berharga yang paling  optima (di baca..paling rendah).

Sebenar nye pun,… kami juga  seboleh2 nak bersistematik dan teratur supaya semua kerja2  tu jadi mudah. Pada lain perkataan kami nak keje senang laaa…weiii hehe. Luu.. pun sama kan..kann?

So dalam banyak hal ketika membangunkan produk baru kami  akan apply  konsep VA/VE –Value Analysis / Value Engineering. Konsep ini dikatakan dapat membantu menjana  daya kreativiti  para jurutera jabatan wa memikir alternatif pada fungsi sesuatu produk itu pada kos yang di tentang…wa melalut ke tidak tu?…ekekeke..

Lalu….

Kak Bariah eksekutif  admin  jabatan wa apply la konsep VA/VE ni.  Ketika meraikan hari jadi  max dan Izwan yang jatuh pada 25 hb dan 27 hb respectively.

Maka daripada kena beli dua kek dan dua kali sambutan dia jadikan satu.  Jimat kos dan jimat masa…sume pun tak cakap ape….va/ve kan?

Happy birthday izwan ..max.. kah kah kah commonise cake haa..

Tengah hari semalam juga wa perasan kemuculan  sally di jabatan wa. Ketika bersalam salaman dengan para jurutera wa terdengar dia cakap…

” ..alahai  rindu nye aku suasana kat sini ..”

Wa rasa rasa macam berat dia dah bertambah lah..ekekeke..ini pun wa boleh perasan ke..makin seksi woooo..

Lepas lunch dengan mereka …dia dengar nye terus balik ke JB. Dan tahun 2011 semakin dekat menghampiri penghujung nye.

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

7 responses to “VA/VE…?

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: