saturday night fever…

salam….

Pada waktu pagi sepanjang minggu ini matahari terbit dengan pancaran cahaya yang cukup terang. Kagum nye wa..

Ada kala nye wa terfikir… rugi juga ye rasa nye kalau kita terlepas pandang dan menikmati keajaiban dan keindahan kejadian tuhan yang berlaku di depan mata. Malang sungguh diri wa yang kadang2 melihat ..tetapi tidak nampak. Allahu Akbar….

Petang  jumaat semalam kilang bagi pelepasan awal sempena acara tahunan annual dinner. Logik nye pelepasan awal tu boleh lah mereka berkesempatan buat persedian awal untuk menghadiri dinner.

Lu tau kan…orang pompuan depa nak set  tudung je ..dah makan beberape jam.. ape lagi kalau ada yang nak set rambut.  Wa cakap lu…tiap kali dinner mereka go all out…weii…ada banyak kes mereka buat fascial make-up sampai wa tak dapat mengenali mereka sungguhpun pada siang nye mereka ada lah korum bersama dalam meeting yang wa hadiri..hehe…betul wa cakap luu…wa tak tipu weiii..

Wa pergi dinner macam selebriti…wa naik BMW weiii..

Van tua,… wa parking depan kilang. Wa tumpang kawan …hehe.

Ketika wa duduk dalam kereta dia wa terasa sangat perbezaan rasa nye yang ketara  antara kereta mewah itu dengan van tua wa.

Padan lah banyak awek2 yang menolak pelawaan wa..baru lah wa tauu…ekekekeke.

Kawan wa empunye kereta BMW tu kata t-shirt hitam yang dia pakai tu di beli di pasar malam berharga RM6 sehelai. Dia kata t-shirt tu macam jenis pagoda jugak …selesa tak panas.

Kalau harga sebegitu… mahal lagi lah baju kemeja yang wa pakai. RM15 sehelai…beb.  Wa beli sekali kat kedai yang sama semasa wa beli pakaian sekolah anak wa minggu lepas.Baju ni pun spesel weii..

Jika menghadiri acara di mana etika berpakaian nye akan  membuat lu rasa weird memakai  t-shirt inilah kemeja yang keselesaan nye sama dengan pagoda.  Baju ni kain cotton di impot dari negeri China berwarna biru muda. Lepas basuh pasti dia berkeronyok gile. Lu sterika lah macamana teliti pun sedikit kedutan tu tetap ada.

Alahaiiii…ini baju untuk warga pekerja kolar biru negara China kominis sejak zaman Mao Tze Tung lagi laaa….

Wa tunjuk gambar lah senang …

..hehe..kalau lu order dari wa…harga dia wa up lagi la..hehe.

Sebenar nye weiii..semasa dalam perjalanan ke majlis tahunan kilang wa ni …wa dah berkira2 nak buat liputan dengan meng..upload gambar sebanyak mungkin.

Kawan2 mat spanar wa nanti pasti tersenyum melihat muka mereka mendapat siaran. Malang nye apabila wa bukak balik kat komputer gambar yang wa tangkap melalui android wa ni …hampeh weiii….

Kebanyakan gambar kabur, ada yang jadi gelap dan kebanyakan terlindung akibat side effect pantulan cahaya spot light dewan. Android wa telah menghampakan wa.

Lalu saperti mana mana jamuan tahunan , tak kira kilang dan organisasi ape sekalipun pun yang membuat kita ni sebagai pekerja  ghairah menyertai nye bukan la sangat  kerana  hidangan makanan nye tetapi weiii…cabutan bertuah!!…

…hahahaha..betul ..kann …ape yang wa cakapkan  nii..hehe.

Malam tu grand prize utama ada lah motosikal suzuki.

Kalau tak dapat yang itu …ada tablet …i-pad , samsung galaxy tab , laptop, tv lcd 42″ memang teruja lah penantian hingga ke kemuncak acara.

Kalau lah acara lucky draw ni di adakan awal rasa nye kosong lah sudah dewan dengan makanan akan di hidangkan pada meja2 yang telah  kosong.. hahahha..

Sepertimana  cabutan bertuah yang saban tahun wa tak pernah miss tunggu sampai penghujung…kali ni wa mula tertanye2  soalan cepumas ni….

” apasal haa…asik orang lain je yang menang.. ….huaaaaaaaaaaaa….”

Tapi bila di ingat2kan, tidak la wa pulang kosong. Malam tu wa pun bertuah,  wa naik pentas menerima anugerah perkhidmatan selama 20 tahun lalu wa bawa pulang loket emas.

Wei…bila nama wa di sebut, lu bayangkan lah satu dewan beri perhatian kat wa.

Wak naik tangga pentas dan sayup2 wa terdengar sorakan jurutera2 dari jabatan wa..lalu wa teruskan langkah ke  tengah pentas.

Dato Seri towkay kilang sudah menunggu ketibaan wa. Dia senyum ..of course wa pun senyum. Dia senyum sebagai majikan wa senyum sebagai pekerja. Lalu sebagaimana PR nye dia pun kena gak arr beri komen sikit2…hehe..

” wahh sulah 20 tahun haaa…banyak cepat , dulu…ada ingat kaa , kita punya ofis dekat itu rumah kedai tepi itu longkang sana ..”

Wa kena lah response…dia Dato Seri.. maaa..towkay

” ya ..ya ..wa ingat..mana boleh lupa… ”

Kemudian sambil wa dan Dato Seri berposing ngadap kamera,  wa macam nak tanye je dia satu soalan..tapi asik  tersekat2 je. Soalan yang tak berjaya muncul dari mulut wa ketika tu berbunyi begini….

” …Dato Seri,..agak2 bila lagi  lu nak bayar bonus haa..? ”

Kemudian wa beredar ke belakang sambil mat spanar yang dah tepu, berkerja selama melebihi 20 tahun yang lain pulak mengambil giliran menerima hadiah yang sama.

Tapi tu lah, lu pun paham ..kan …bila wa tiba di rumah dengan barangan yang di perbuat dari emas..sapa sebenar nye yang berlebih2 rasa bertuah sangat sangat…

”..cer teka ..cer teka…”

Selain itu pertandingan akhir karaoke juga berlangsung dengan finalis nye cuma empat orang . Bermakna keempat mereka akan menerima hadiah. Juri nye kali ini ada lah isteri2 kepada VIP. Pemenang nye ada lah mat despatch yang menyanyi berkacamata hitam sambil memegang gitar karen.

Penilaian peribadi wa dan max merumuskan begini…

”…kalau wakil kita hari tu tak sakit tekak…gerenti dia adalah  juara nye hari ini…hehe..hahaha..”

Diantara  perbualan2  di meja bulat di selangi antara acara2 rasmi jamuan malam itu ada request pada  wa untuk menyiarkan temuramah dengan seorang selebriti kilang mengenai sebab2 kekalahan si jenglot dalam pertarungan perang saraf nye menentang si barong.

Wa senyum…mengiya pun tidak , menidak pun tidak…ekekke.

Selain itu dalam perbualan bersifat gossip lawak muncul juga tajuk trigonometry  matematik sekolah menengah yang telah terjadi pada pagi jumaat.

Alahaiiii…nostalgia nye…bersesuaian betul dengan tema majlis tahun ini.


Dalam perjalanan pulang malam itu wa terasa balik akan demam yang Tony Manero rasakan setiap kali menjelang nye malam sabtu sungguhpun ia telah  berlalu… 35 tahun yang lepas.

Dengan demikian maka  bermula lah tahun 2012 buat jabatan wa….

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

4 responses to “saturday night fever…

  • PakMail

    Saudara olrascal,

    Baju jenis itu yang saya suka pakai dan selalu beli ketika berada di Singapura semasa berkhidmat di dalam TLDM. Sekali beli paling kurang 2 helai. Bila ada peluang bercuti, beli lebih sedikit untuk kawan2 di KL. Harga ketika itu cuma 5Singdollar sahaja. Masa itu pertukaran duit M’sia dan S’pura lebih kurang sama sahaja.

    Tapi kalau sekarang RM15 kira oklah. Kalau tahu harga naik, beli banyak2 dan simpan. Harga naik RM15 boleh jual.

    Apa macam bagus punya pelaburan kan….. Untuk 200 peratus tu……

    hahahahahaha……

    Like

  • theolrascal

    Pak Mail,

    Satu ketika dulu baju ni ” trendy ” di suaikan dengan jeans berlipat di bawah..hehe..dan masa tu hanye di jual di s’pore.

    Harga Rm15 tu selepas saya nego..bukak mulut nye RM23..

    Ini pesen dolu dolu….tak laku nak meniaga pak mail..hahaha…

    Like

  • ujang kutik

    Sdr theolrascal,

    Tuan,

    maka berlalulah 2011.

    Yesterday, all my troubles seemed so far away, Now it looks as though they’re here to stay,Oh,I believe in yesterday.

    The Beetles tuan………..

    Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: