angpau wa …mana ?

Minggu ini adalah minggu terakhir sebelum kilang wa tutup untuk meraikan cuti chinese new year.

Sejak pertengahan minggu lepas almost  setiap hari wa lihat ada buah limau atas semua meja kat jabatan wa.

Bertahun tahun…. ini la senario nye menjelang chinese new year. Tiap kali wa lalu kat mana2 meja pun pasti ada saja buah limau. Dan setiap kali pun wa pasti terserempak ada saja mereka yang tengah menguyah atau mengopek buah limau. Tak nak pulak mereka ‘ sedekah ‘ buah durian ye..?

Ini meja wa. Berani la wa tunjuk pasal wa consider ini dah cukup kemas berbanding satu ketika dulu, wa nak isi borang cuti pun terpaksa wa kuis kuis ‘sampah‘2 yang ada  kat atas meja tu..hehe.

Hari ini pagi2 lagi wa kena pi ngadap customer. Mulia nye hati ketua jabatan wa kerana rela hati pulak ikut wa. Apabila dia ikut je,  separuh dari burden wa rasa nye telah berpindah bahu…ekekeke.

Kecik poket seluar,  karung guni beras wa tadahkan..

Urusan dengan customer melarat hingga ke tengah hari. Biasa lah bila dah tengahari ‘ kesopan santunan ‘ mengajar supplier menghormati customer lalu ketua jabatan wa bersopan santun lah menjemput customer untuk lunch bersama.

Wa pulak sejak2 kali pertama  melakukan medical check-up ni dah tak berape nak sopan lagi dah bab2 makan ni. Lalu wa bisik  kat ketua jabatan ..akan niat wa nak balik kilang je..tak dapat nak join.

Harramakk..muka dia.. berkerut seribu garisan lah!!  Cepat2 wa tukar pendirian ..ok ..k…k…lagipun wa datang tadi dengan kereta dia. Lalu dengan berat hati wa ikut jugak lah.

Customer pulak membalas ‘ budi bahasa ‘ dengan merekomenkan supaya kami pekena  nasi beryani Pak Anjang Johore kat area stadium Shah Alam tu.

Baru saja minggu lepas wa melantak nasi arab, minggu ni awal2 lagi dah wa ngadap nasi beryani gam pulak…alahaiii.   Tuu lu tengok ayam beryani nye yang sedang bersembunyi di bawah timbunan nasi tu…tunggu lu selak je.

Ayam dia punye lah lembut terasa rempah2 gam nye. Mak datuk punye lah sedap weiiii…

Mati lah wa… asik menambah kelosterol je. Kilang wa patut bayar ganti rugi pada wa ni..rasa nye wa asik buat kerja yang merbahaya kan  kesihatan wa je…ececehcehceh…

Ajal maut di tangan tuhan haa..lalu wa terfikir akan kehendak dan luahan kebanyakan pasangan yang bercinta akan keinginan mereka untuk hidup dan mati bersama. Wa rasa wa nak bawak jugak lah mem wa ke restoran Pak Anjang ni untuk menambahkan tahap kolesteral dia.

..Dah tu dulu dia ada sebut nak mati bersamaaa…hehe. Ni wa nak kasi balance lah supaya objektif tu tercapai..ekeke. Itu prinsip kasih sayang yang teramat sangat ke?..atau wa melakukan kekejaman pada mem wa..alahaii.

Petang baru wa masuk ofis.  Lalu wa perasan  akan si apek tua jabatan wa dan buah limau yang tak putus2 dari atas meja.

Lalu dari jauh wa jerit..

” apekkk..bila towkay nak kasi kita angpau niii…so apa macam kita mau celebrate chinese new year ?..”

Wa toleh, semua pun senyum. Tapi wa tau itu jugak soalan yang mereka  inginkan jawapan nye. Wa tauuu…

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

12 responses to “angpau wa …mana ?

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: