wa ada pesanan…

lu...tak pecaya haa

Kami tamatkan hari jumaat dengan mood yang sangat tinggi. Tidak ada yang tidak kena pada hari jumaat tadi . Semua perkara berlalu dengan senyuman dari pagi hingga petang. Lu orang bayangkan lah pagi sebelum keluar rumah lagi wa dah dapat sms…

  ” bonos dah masuk ”

Dah saban tahun wa dapat bonos tak kan rasa excited , perasaan teruja wa ni tak reda reda sampai dah dekat nak pencen dah pun. Malu weiii ..kat budak2, tak cool la haa. Lalu wa laungkan dalam hati , orang tak tau….

  ”..yeeeeeeeehaaaaaaaaaa….”

Dan sepanjang hari  perkara utama yang jurutera jabatan wa lakukan ada lah house keeping. Banyak  ‘sampah’  mereka cipta apabila membangunkan  sesuatu produk sebelum ia betul2 siap mengikut kehendak pelanggan dan spesifikasi. Wa tengok the amount of sampah ..tu yang buat wa sedikit gabra…samada boleh dibereskan sebelum pulang petang nanti..atau tidak ?..

Semua pun tau wa amat konsisten pasal sampah….lalu wa laungkan ..

” weii…lu orang siapkan sebelum pukul 4. Lepas pukul 4 wa tak mau lu orang buat kerja lagi selain duduk buat lawak saja..”

Kalau lah MD kilang terdengar wa cakap macam tu… putih la biji mata  wa weii… pasti melayang balik bonus wa tu. Sliseh …sliseh.

Solat Jumaat minggu ni wa tak ikut jurutera kilang , ..wa balik berjumaat bersama qariah kampung  wa. Wa ada sikit bias .

Bila wa nak sedekah lebih sikit wa prioriti kan masjid kampung wa. Kampung wa ada projek nak bina masjid baru,  dah bertahun tak terdiri diri lagi. Lagi pun lepas solat jumaat wa cadang nak singgah workshop …hehe..

wa ganti brake pad baru..pecaya?

Wa ada plan…ada laa.

Wa masuk balik ofis …jurutera kilang masih ber t-shirt,  buah2 limau dalam kotak masih penuh saperti kotak nye baru saja di bukak.

Ada nasi goreng dalam  tray buffet di atas meja … teh o ais penuh dalam jug plastik saiz besar  di sebelah  di kelilingi pula oleh gelas2 yang masih belum di gunakan.

Khalkum wa , wa perasan ada sedikit pegerakan turun naik.

Wa tak nak lah kelihatan kemaruk walaupun tengahari tadi tak sempat nak makan,  lalu wa masuk ke bilik benchmark  jabatan ..intai intai arr dulu.. Kemudian wa lontar2 la sekata dua….

”..wahhh macam ni baru lah presentable ..omputih mat german tu datang nanti takyah kita nak ngelak2 lagi..hehe..”

Lepas tu baru slow2 wa pi cedok nasi goreng dan bawak kat meja wa. Wa melantak dua pinggan sorang pun tak perasan. Sambil wa teguk teh o ais …wa panjat kan kesyukuran wa pada Ilahi akan nikmat yang sedang wa nikmati …

”..alahai bahagia nye..”

Petang selepas pukul 4 tu mereka tidak duduk2 saperti  yang wa sarankan tapi mereka terus tekun melakukan finishing touch.

Penyudahye wa duduk la sambil buat lawak sorang2.

lim...wa mau tanya..''sama you punye bini..you ada takut kaa..? ''

So wa  ambil kesempatan mengucapkan happy gong xi fa cai  pada anak2 cina jabatan wa  lebih2 lagi pada apek yang menyambut hari lahirnye  minggu lepas.

Pada lu orang yang jugak kelam kabut bercuti mengalahkan   raya sendiri,  ini la wa nak berpesan…………

” Pandu cermat jiwa selamat. Biar lah lambat asal kita selamat,  ingat lah orang yang tersayang . Berhati hati lah di jalan raya..”

Ingat tu haaa…..

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

2 responses to “wa ada pesanan…

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: