sawadeekap…

PM Thailand melawat Malaysia…

PM Thailand  dah menjangka bahawa PM Malaysia pasti akan sebut …

” sawadeekap ”

Lalu PM Thailand sebelum tiba menggelupor lah dia belajar  menyebut perkataan…” terima kasih.. dengan pronounciation yang betul.

Masa mesyuarat rasmi mudah je. Cerita la pasal isu isu dan kerjasama dua hala.

Kemudian malam tu PM Malaysia adakan jamuan meraikan PM Thailand.  Masa santai makan malam tak kan mereka bercakap pasal kerja jugak. Tak bercakap pun tak boleh ….suasana jadi weird  la pulak nanti..hehe..

High level people  nii….lu ingat lah, ape yang mereka converse kan…

Dah di sorongkan kerusi dan dah rasa comfortable PM Thailand  yang sentiasa senyum terasa dia patut kelihatan natural dan ceria lalu dia mulakan conversation…dia tanye PM Malaysia..

” …have you been to Thailand… “

What a silly question PM Malaysia cakap dalam hati. Tapi dek menghormati tetamu dan memahami rakan sejawat ni seorang yang baru saja memasuki bidang diplomatik dia senyum  lalu dia jawab…

”..ooohhh yes.  A few times…official visit…”

Kemudian PM Thailand sambung lagi…

”..what do you like about Thailand..”

”..ahh…ini yang payah nii..”  …wa jawab lebih2 kang bini wa kat sebelah ni  ingat wa ada buat  unofficial visit ke siam pulak..kata PM Malaysia lagi dalam hati.

Wa kena jawab betul2 ni…wa kena reflect kan seolah olah dalam kepala wa nii, ..wa seorang yang asik ingat hal kerja je …takde lah nak  leisure2….

”… i like the Thai people. …They are hard worker…and i notice the people of Thailand likes pick-up trucks more than a saloon car…your sales of truck are the highest in the world…..and this is an indicator that they are work oriented people…”

PM Thailand jadi teruja, ..dia ingat tajuk perbualan dia tu selari dengan selera PM Malaysia  tambah2 lagi ada nada pujian di situ, lalu dia lontarkan lagi soalan  santai2 yang dia pasti dapat jawapan bernada puji pujian….

”…do you like thai food..”

PM Malaysia membaca tahap intelek rakan sejawat nye itu. Bukan tak biasa jumpa PM seorang wanita. Biasa. Tapi yang ini betul punye muda weiiii..lawa pulak tu. Takpe la dah ketua sama ketua ….layan.

”..off course i like tomyam very very much…and i came to know that the massaman curry  is ranked no. 1 by CNN fifty  most delicious food in the world..”

PM Thailand amat berpuas hati dengan perjalanan perbualan nye dengan PM Malaysia. Dia tak bertanye pun pasal desert kuih lompat tikam yang hos sediakan walaupun bersudu sudu dah masuk mulut. Takpe…takpe.

The last straw on the camel’s back pada PM Malaysia ada lah bila PM Thailand tanye …

” …is that all..that you are aware about us?…”

Harramak dia nii,  nak ape nii…PM Malaysia berkira2 dalam hati. Tapi PM Malaysia seorang yang bijak. Dia boleh buat mental calculation kehendak dan pemikiran seseorang tu macam kita mengira  logarithm matematik pakai saintifik calculator.

Lalu dia pun tambah lagi statement walaupun dia tau kemudian hari nanti  pasti dalam  personal2 messages social2 media akan goes viral mengatakan dia seorang romeo tua yang hodoh hampeh…tak mengape. Politik itu memungkinkan segala nye walaupun perkara itu tidak pernah  mungkin.

”  Well…i think Thailand has the most beautiful prime minister i have ever met in the whole wide world. She ‘s young and gorgeous. I sure like to have another round of meeting to discuss bilateral issues that will benefit the people of both country with her..possibly next week in Bangkok.. man, i can’t wait..”

Ketika ini PM Thailand almost terlupa yang lompat tikam dalam mangkuk nye sudah habis, dia masih mencucuk2 garpu nye.

Lawatan rasmi nye ke negara jiran Malaysia amat berjaya diberitakan kemudian.

Weiii…hehe…ini wa cakap kalau  PM Malaysia tuu diri wa laa. Huhu hu hu…huuuuaaaaahahhahahaa……

a bachelor boy no more…

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

6 responses to “sawadeekap…

  • RHS17

    Ahaa…N0t a bachelor b0y eh?? .what a flirty PM u will be…hikhik…
    tisk tisk…n0w now..u know u cant behave like that if u’re in his shoes…
    u have to portray a gud example for the young generations…n0t trying to flirt wth a sexy PM from the neighbouring country.. kihkihkih.. why u 0l’ chap such a cheeky PM u will be..ahaha…

    Cheers!!.

    Like

    • theolrascal

      RHS17,

      The govt of malaysia will provide each and everyone of the orang2 tua in the old folk homes nationwide with a PC, Ipad or lappys to their choice with an unlimited access to the internet free of charge along with regular training on the social media.

      Then the PM came for a visit and gives a talk on the subject of ” being young again ”.

      ” in the cyberspace you people can choose the age you like…21 ..22…27..37 ..no problem…other than that you can also choose a new name for yourself or even a new face, for that matter….i’ll come back later to talk about the subject of flirting and see how young you all orang2 tua bangka have become..don’t be too naughty haaa..”

      Pls pray hard ..that the ol’ rascal will never ever be the PM of Malaysia..ekekeke..

      Cheers…

      Like

  • ujang kutik

    Sdr theolrascal,

    Photo PM Thailand yang jelita itu umpama calitan terakhir di kanvas kesempurnaan sesuatu yang dikaitkan dengan Thailand @ Siam.

    PATI Thailand juga tidak ramai di Malaysia walaupun mereka jiran terdekat kita. Secara umumnya, Orang Thailand kurang menimbulkan masalah di Malaysia. Sebaliknya, orang kita yang beria-ia mencari masalah di Thailand.

    Like

    • theolrascal

      Ujang Kutik,

      Macam macam ada kat Thaiiland tu yang buat orang lelaki kita suka nak teroka..ekeke..

      Bagaimanapun kemelut bertahun2 di selatan merumuskan bahawa bangkok tidak ikhlas dan jelas pada isu2 yg melibatkan etnik yg beragama islam. Selatan Thailand akan terus bergolak.

      Like

  • PakMail

    Saudara olrascal,

    Khob khun…… kerana highlight perbualan dua pemimpin ini.

    Masakan massaman kari itu macam mana ya….

    Like

    • theolrascal

      Pak Mail,

      Kari Masaaman ni asal nye dari orang islam di Selatan Thai nuu.
      Cara masakan nye lebih kurang dengan kari yang kite2 masak…ecewahhh..

      Banyak info kat internet..pak mail refer kat wikipedia pun lagi baik…

      Pak Mail bukak gerai Massaman Curry…gerai tomyam yang di sebelah pulak tutup. Power orang siam ni ye …ekekeke…

      Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: