kura kura, siput dan wa……

Selepas  ribut yang berlaku di kawasan perumahan wa tempoh hari line internet streamyx di rumah wa amat bercelaru. Connection selalu putus putus dan loading nye amat perlahan. Kalau si kura kura yang pernah mengalahkan si arnab dalam perlumbaan, maka line internet wa sejak hari tu tak pernah pulak wa perasan pernah mengalahkan si siput..alahaiii..

Aktiviti wa melompat2 dari blog ke blog sudah jadi  semacam satu obstacle test  menguji tahap daya kesabaran dan ketahan mental. Setiap kali wa online, wa saperti nye orang yang berenang dalam lumpur.

Tapi sedikit  kelebihan nye wa berblogging di wordpress ni  adalah feature ” auto save ” nye. Lalu ape saja yang wa dah draft pasti nye terselamat setiap kali line terputus. Bagaimanapun setiap kali wa kembali semula membuka manuskrip2 asal wa tu mood wa telah pun bertukar. Bertukar rasa, bertukar perasaan dan kewajaran pada klimaks novel killer yang wa nukil kan…ecewahhhh…..

Dan demi memenuhi naluri dan perasaan wa ingin merakam detik2 bersama mereka2 yang berada di sekeliling ketika wa melalui  momen momen kehidupan sebagai seorang pekerja kilang selain kehidupan peribadi wa sendiri.

Lalu wa rakamkan antara momen momen nye untuk sepanjang beberape waktu terdekat yang lepas….

Bersama sama para jurutera jabatan, wa memenuhi jemputan Puan Suhaila untuk menjamu selera di rumah nye di jalan kebun sebelum solat jumaat.  Walaupun menu hidangan amat ringkas perlu juga wa beri pujian pada hidangan nasi lemak nye yang real punye sedap weiiii….

Di tengah2 yang duduk sedikit tunduk tu ada lah ‘ wak ‘ pembaca doa jabatan wa. Bulan ini ada lah bulan terakhir nye bersama kami. Wak akan melalui fasa baru dalam career nye bersama majikan yang baru. Selamat maju jaya, wak…huuaaaaaa.

Ketika melakukan maintenance pada vibration machine di makmal ujud keperluan untuk memanggil kehadiran wakil  penjual tempatan.

Maka datang la wakil nye… so ketika mereka menguji gegaran mesin tu wa macam tak berape sure …gegaran mesen atau gegaran jantung mereka yang lebih kuat…hehe.

Kemudian satu petang ketika nak pulang dari kerja mem wa kirim suruh belikan nenas yang paling manis. Lalu wa kena lah detour jalan lain untuk melalui gerai2 nenas di Johan Setia. Ketika wa turun dari flyover rupa nye ada road block. Polis trafik atas ni cakap kat wa..

” ..kalau nak pakai tali pinggang keledar, pakai laaa sebelum road block bukan selepas kena tahan..”

Gambar tahap ni je berani wa snap. Nak fokus kat muka dia kang wa takut kes lain pulak jadi nye. So…dia saman wa.

Nenas yang wa makan takde yang manis semua nye tetiba rasa masam…

Dan satu hari tu wa dan max menghadiri mesyuarat di pejabat pelanggan. Di dalam bakul atas meja mesyuarat kami itu ada risalah pekerja dengan bertajuk ”  bijak menangani stress ”.

Selain itu yang paling menarik perhatian wa mereka menyediakan sekali naskah Al-Quran dan bersama senaskah tafsir nye. Itu la panduan sebenar yang wa kira   ingin di sampaikan oleh majikan dipihak pelanggan wa.

Bagaimanapun wa  kongsi bersetuju akan pendapat max bahawa stress  juga akan sedikit berkurangan jika  korum nye ada lah saperti jurutera muda di atas ni.

Ini Qaid Khalif. Dia memang comel tapi wa ..wa pun kiut jugak.  Mungkin satu hari nanti dia dan wa akan pergi memancing bersama2. Mungkin juga dia akan paksa wa mendaki puncak broga.   Atau pun dia akan buli wa, suruh beli tablet terbaru masa kini…

Ape2 pun wa pasti, ..wa akan layannn…ngeeeeeee

Kemudian tu kes kes sesi penambahan kolesterol tidak dapat di elakan setiap kali kami menjalankan tugas di luar kilang.  Bagaimanapun briyani gam yang ini tidak melebihi gam gam yang wa pernah rasakan sebelum2 nye.

Di dalam kilang pulak satu petang, ada hari hari nye dimana  wa akan berbual dengan mamat ni. Standard nye wa akan hulur rokok dulu kat dia baru tajuk perbualan muncul.

Sejak  wa berbual dengan dia wa tak pasti samada dia tahu nama wa dan wa pulak tak terfikir nak tanye nama dia. Dia tahu lah kat mana tempat wa kerana ada kala dia datang kat tempat wa nak clear kan sampah. Kerja dia adalah memastikan kebersihan dalam pejabat dan persekitaran kilang beres.

Ketika wa tangkap gambar ni dia sedang bercerita dengan wa akan constraint2 dalam tugas nye. Tugas nye di jalankan berdua. Dia di beri tugas menjaga blok depan dan rakan nye di blok belakang. Kini kata nye kedua dua nye telah di berikan assistant. Sorang satu assistant mat bangla.  ” Aisehhhh ….” ..kata nye…

”…ini budak bangla arr bang,… kalau dia ular ular, kerja tarak bikin, kalau bos saya tangkap…habis lah saya kena gosok….lagi arrr kerja bukan makin kurang ..tambah banyak lagi ada..”

Wa nak cakap ape lagi…..

Seketika kemudian bila wa mula berdiri dia pun mintak diri. Dia akan sorong trolley sampah tu ke blok belakang di mana tong sampah gergasi berada. Tu lah dia. Agak nye esok petang wa jumpa dia lagi kat sudut tu..hehe.

Masa pun berlalu…hujan dah berhenti lama. Seketika kemudian kedengaran siren menandakan waktu pulang. Masa dah time.…..

Dan di satu malam itu sewaktu bulan mengambang, sunyi damai…damai di sekeliling wa….

Lalu wa terkenang2 akan gelagat orang bujang zaman P. Ramlee yang mengetuk2 botol sebagai isyarat dan kini wa perasan berapa ramai pulak orang2 tua yang juga sudah mula mengetuk2. Kini mereka mengetuk2 keyboard…

klik…..

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

2 responses to “kura kura, siput dan wa……

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: