penawar rindu wa…

Seminggu dua sebelum wa turut berada dalam rombongan meminang untuk anak buah wa ke Johor wa bercadang  nak mengambil kesempatan meneroka persekitaran Tenggara Johor.

Untuk tujuan ini wa perlu juga mengawal kos yang akan wa tanggung. Lalu wa bercadang memandu perodua viva anak remaja pompuan wa. Lalu wa cadangkan kami bertukar kenderaan. Wa bawak kereta dia dan dia pulak bawak van tua wa.

Bila membayangkan dia kena memandu van tua wa dia terus meronta ronta …

” tak nak , tak nak..”

Dia suruh je wa pandu kereta nye namun untuk dia memandu van tua wa dia tetap kata tak nak. Wa tanye kenape….

” alaaaa…malu lah abah ..macam orang tua lah..”

Kalau macam tu penyebab nye lalu wa suggest dia pakai topeng ..takde orang kenal masa dia memandu van tua wa tu. Apepun wa…terima lah alasan nye pasal dia perempuan. Kalau anak lelaki wa dia belasah je…tapi tetap jugak merungut…

”..van ni kuat makan minyak lah bah….”

Wa ke Johor pada sabtu lepas, namun tidak memandu viva mahupun van ol’ rascal wa tu….tapi weiiii.. wa pandu toyota alphard!!..  heheh…

Pagi sabtu tu wa keluar rumah menuju ke rumah adik ipar wa dulu. Biasa lah bila cuaca cantik, mood pun tinggi wa suka nak rakamkan…..

Sebelum wa bawak alphard ni wa jadi jakun lah sikit kena banyak tanye gadget yang bersirat tu. Almaklum lah banyak perbezaan nye alphard ni dengan kenderaan utama wa. Wa bandingkan sedikit,  sajalah suka suka ….

..alphard …dari sudut steering nye…

Level minyak nye sentiasa  berada di level  ‘ F ‘

Van tua wa dari sudut streeering nye….empat2 button dua kiri dan dua kanan tu dah tak berfungsi. Dulu wa bega sendiri, agak nye dah jadi…

” tikus membaiki labu …”

..at anytime…

level minyak dia asik je kat huruf  ‘ E ‘…

Tu …kat kiri tu dah di equipt dengan GPS..

Tu…. tempat yang melopong tu wa ingat nak pasang GPS. Dulu ada radio kat situ. Masa wa tinggal kan kat tepi highway ada penyagak mana sudah kasi kopak  dan curi radio wa tu. So ..ruang tu nanti wa nak pasang gps bersaiz sebesar ruang tu lah…macam alpahard jugak lah…heheh…

Overall view dari pintu driver…handbrake berada  bawah kaki di tempat biasa kita tekan clutch

Overall view dari pintu driver….handbrake tu wa tarik maksimum..silap2 van tua wa ni boleh meluncur lagi. Di mana perlu wa kena engaged gear untuk safety.

Tak mengape lah…itu cerita sampingan tapi wa lebih teruja nak rekod kan perjalanan,  acara2  dan penerokaan wa di daerah yang wa lawati buat kali pertama….

Sementara mem wa mendaftar di resort di Tg. Balau tu wa perhati2kan keadaan sekeliling lalu wa perasan ada keratan akbar bersama wajah MB dan dengan soalan besar  ” apa khabar warga Johor? ”…

Hehe..patut nye soalan ini wa yang tanye… ” ape khabar warga Johor ..ni wa dari selangor datang nak meminang warga kamu...”

Kemudian sebelum check-in kami pi lah ke gerai dekat2 pantai tu. Dek kami bartangguh2 makan tengahari semasa di highway tadi lalu rasa nye masing2 macam dah kebulur …hehe.

Di gerai tepi pantai tu tak banyak pengunjung. Lauk pun tidak lah ada banyak pilihan. Wa tak pasti ahli keluarga wa yang lain tapi masak bening macam kat bawah ni dah cukup buat wa,  tambah lagi kalau ada sambal belacan dengan ikan masin. Dua pinggan wa melantak.

Kemudian sebelum balik ke resort wa survey sikit2 keadaan pantai…

Resort penginapan wa hanye di sebelah kanan kawasan sebalik bukit batu2 tu. Lalu wa macam dah ada plan dalam kepala….petang nanti lepas berehat2 wa akan buat tinjauan di sebelah sana pulak.

Petang tu lebih kurang pukul 6 wa keluar sorang sorang. Wa ajak mem wa tapi dia asik komplen kaki. Kalau lah ada kedai kain nagoya kat pantai tu mungkin kaki dia kurang sikit sakit nye..ngeeeeeee….

Di belakang resort ada dermaga. Air laut sedang surut dan dari kejauhan tiang2 dermaga jelas kelihatan.

Biasa la …wa suka nak rakamkan ‘ lantai ‘ pantai…

Kemudia wa jalan menuju ke arah dermaga….

Di sebelah kiri dermaga  ada beberapa sampan berlabuh. Di kawasan kurang nye batu2 menjadi laluan nelayan pantai keluar masuk ke laut.

Kemudian wa jalan kearah gigi air di mana ada sampan2 yang terapung pada pada air yang sedang surut…

Wa tengok view sebegini mula lah jadi gatal nak merakam kan gambar2 melalui sudut2 begitu begini..ekeke

Lalu, gambar bawah ni wa terpaksa mencankung nak level kan kamera handphone wa separas air laut..hehe

Tengah wa mencuba2 beberape sudut tetiba pulak gambar tak boleh nak rakam. Bateri dah low.

Wa pun balik dengan niat esok lepas minum pagi pasti wa datang balik dan pagi esok pasti nye air tengah pasang.

Dan…

Esok nye.

Mee goreng ni pilihan wa…

Ini pulak cucur bawang pilihan mem wa. Ahli keluarga wa yang lain masih dalam bilik melayan karenah anak2 bongsu masing2. Wa hanye berdua…hmmm macam pengantin…huaaaahahahhaha…

So lepas minum mem wa setuju nak ikut wa. Air laut sedang pasang.

Kemudian wa perhati semula arah dermaga. Melihat cara wa merenung arah laut tu mem wa tetiba mungkiri janji. Kata nye sakit kaki nye belum pulih.

Sorang sorang pun wa pergi, bukan tak biasa. Mem wa pun pi duduk atas bangku bawah pokok ru.

Wa jalan ke hujung dermaga sekembali nanti wa cadang nak pergi ke kawasan batu2 nun di sana tu.

Di hujung dermaga tu wa rakamkan gambar batu yang sedang dilanda ombak. Mem wa memerhatikan saja dari kejauhan.

Kemudian dermaga itu wa tinggalkan.

Wa rakamkan pulak rock formation yang berwarna warni…

Dan juga flora dan fauna di sekitar kawasan berbatu itu…

Kemudian wa rasa cukup lah untuk sesi pagi itu kerana apabila wa check-out tengahari nanti wa akan join rombongan yang menginap di kompleks sukan dan belia Penawar dan rombongan akan bertolak selepas zohor…

Line internet wa pun dah macam hampeh….wa sambung lagi kemudian…..

Sebelum tu sempena kali pertama wa sampai ke bandar Penawar, dengarkan  lah sebuah lagu oleh Rafeah Buang yang wa tujukan buat warga Johor …ekekeke…

klik..

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

4 responses to “penawar rindu wa…

  • ujang kutik

    Menarik. Indah. Laut seperti tidak dapat dijauhkan…

    Like

  • nite

    wah…dah lebih kurang 4 thn rasanya tak jengah tanjung balau… gi masa PRU12 tu hari…heheh jengah rumah bakal mem… tu yg dia bwk gi sana tu… byk lagi tempat2 menarik kat kota tinggi tak gi lagi… ape taknya, gi balik kota je makanan saja jadi buruan… almaklumla…sebelum jatuh cinta ngan org johor, dah jatuh cinta dengan masakan johor…ermmm sinonim la plak… bro, sempat merasa belangkas?

    Like

    • theolrascal

      nite,

      Mem kamu orang johor ye..kebetulan di daerah yang sama.

      Oleh kerana masa yang singkat …tidak pula saya meneroka dunia makanan nye..

      Bagaimanapun saya pernah juga merasa telor belangkas bakar di jeram, kuala selangor semasa kecil2 dulu

      Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: