power…

Di alam pekerjaan..

Wa nak cakap pasal profession. Wa cakap pasal pekerjaan seorang setiausaha secara am nye dari kacamata wa.

Pekerjaan setiausaha biasa nye tidak melibatkan atau menerima input dari ramai orang, dia hanye melapor diri pada  Bos.

Tanpa perlu di sebut, biasa nye lagi besar pangkat si Bos tu maka nye lagi  Power lah si secretary itu. Bila dah power kadang terjadi gak  ” sudu terlebih dari kuah ” . Kadang sampai tak perlu lagi semasa menyampaikan  arahan, si secretary nak sebut yang itu arahan  Bos lagi. Bos dan dia sama saja.

Lu pulak dah kenal sangat senario nye lalu lu pun tak banyak cakap.  Lu akur saja walaupun  memang lu kadang kadang amat tak berkenankan  dengan dia punya tegedik gedik tu.  Apabila lu bangkang, kira macam lu bangkang dia punye bos lah. Bos si secretary tu… lu jangan terlupa pulak, dia ada lah lu punye Bos besar juga…hehe.

Nanti kalau bos besar tau yang lu asik  bangkang  je, si Bos pulak terpaksa tunjuk power. Pasti lu tak suka bila bos tunjuk power.  Hehe.. power nye bos, dia  boleh tentukan berapa kenaikan  atau langsung  tak naik  gaji lu ataupun dia transfer kan  lu di bahagian bahagian store yang sebelum ini lu pun telah bandingkan nye dengan kem guantanamo..heheh. Tentu lu tak suka perkara ni berlaku kan.. Lu follow saja laa…lu kan makan gaji… ngeeeee.

Minggu ini ada lah Minggu Sekretari. Masa wa bekerja dengan satu syarikat  di Kuala Lumpur  dulu wa terperasan lah hari istemewa ni  apabila time makan bos bawak sekretari  masing masing pergi  lunch di hotel atau restoren ekslusif.  Wa terdengar  kata kata gedik mereka…

 ” Secretary’s day maaaa…”

Wa pulak masa tu  tengah  mencongak congak dalam kepala wa samada cukup atau tidak duit dalam poket wa  untuk wa makan nasi campur dengan  jika minuman nya wa order air kosong saja.

Takpa lah, itu depa.. secretary. Nanti 1hb mei wa raikan pulak hari spesel wa….Hari Pekerja….yeeeeeehaaaaaaaa….


Di alam bukan pekerjaan pulak..

Di rumah wa, wa adalah bos besar.  Wa pun ada setiausaha maaa…  Secretary wa kat rumah dia tak berapa gedik. Dia hanya be..beru ..dia brutal.

” bang, washing machine dah 2 hari rosak, kain dah berlonggok”

Washing machine tu rasa nye baru saja wa beli, takkan dah rosak.  Mana boleh jadi …asik nak beli mesin basuh je.

” ape baru beli?   ..mesin tu dah 6 tahun! ”

Kemudian wa pergi jalan jalan sama setiusaha. Kata nye window shopping, sesaja tengok tengok nak update status barang barang yang  terkini.  Kemudian tetiba dia sudah peluk satu oven….

Melihat akan dia punya mimik muka wa sudah boleh baca.  Alahai…oven  kat rumah begitu punye cantik tak pernah pulak wa sedar yang wa dah tak perlu lagi beli kek di kedai..

” oven yang di rumah tu kecikkk…”

Mendengar alasan dia maka wa  terpaksa bagi jawapan yang spontan.

Jawapan nye:  …..  semasa wa kembali ke kenderaan tua wa,  wa juga sedang menjunjung sekali satu kotak besar. Didalam kotak itu adalah ovennn baru!

Kemudian si setiausaha tanye lah wa esok cuti hari minggu nak makan ape?. Spontan wa bagi jawapan..

”..hehe …masak lemak ketam..” siap sengih sekali.. ngeeee

Sapertimana secretary di pejabat bos besar wa juga lengkapkan setiausaha wa dengan komputer.  Weiii …ada internet lagiii..

Wa ucapkan selamat bertugas pada semua secretary tak kira di pejabat mahu pun yang di rumah sama ada yang dahi nye licin mahupun yang dahi nye jika lu seterika beberape kali pun tak mahu jugak licin licin dengan ucapan…

” kalau lu punye bos power maka lu pun ikut jadi powerful..”

Pada hari setiausaha wa tak bukak lagu Anuar Zain lagi dah..

Lagu ini lagi powerful…. alahaiii

klik.

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

2 responses to “power…

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: