momen orang senior..

Lama sudah wa bekerja di kilang.

Selama itu juga  bermacam macam jenis dan gelagat pekerja kilang  sudah wa temui. Di mata pekerja kilang lain, diri wa juga menjadi sebahagian dari bermacam macam jenis pekerja yang mereka juga pernah temui.

Didalam kilang hierarki nye amat jelas. Dari seorang kakitangan yang gaji nye terendah sehingga ke pentadbir bergaji setinggi tinggi nye mereka akan memainkan peranan masing2 demi kelansungan kehidupan masing masing.

Berbagai bagai peritiwa kilang juga pernah wa saksikan.

Wa pernah saksikan bagaimana seorang pekerja mengalami kemalangan dengan tangan nye  tersepit di jentera berat pada  kedua dua belah tangan hingga ke siku dan menjadi kudung seumur hidup.Wa biasa juga menjadi saksi bagaimana pekerja biasa mendaki anak tangga ke jawatan yang amat tinggi sekali di bandingkan kelayakan akademik nye secara relatif nye amat  rendah.

Pergaulan dan perbualan wa dengan semua peringkat selama bertahun tahun menjelaskan wa bahawa minda mereka2 di peringkat pertengahan dan kebawah banyak menumpukan keutamaan kepada tajuk2 akan berapa banyak wang yang boleh di bawa pulang pada setiap hujung bulan. Mereka yang di pertengahan dan keatas pula lebih memberi perhatian dan keutamaan pada pekara yang akan membantu peningkatan karier.

Penilaian pada diri wa sendiri meletakan diri wa betul2 di tengah tengah. Diatas tidak  di bawah pun tidak…ekeke.

Namun telah lama juga wa berlatih supaya  diri wa  boleh saja ketepi dan boleh juga ke tengah. Kalau kebetulan wa berselisih dan berbual pendek dengan CEO kilang wa  seboleh boleh pamirkan diri wa sebagai seorang pekerja yang sentiasa terkini pada isu isu semasa kilang dan di lain masa pulak bila wa berborak borak pulak dengan mat2 spanar di smoking corner wa lontarkan juga tajuk perbualan..

”..bila kita nak jadi kaya weiii…asik keje je siang malam duit tak ade jugak ..”

Dalam kilang wa macam sesumpah. Bila berada di habitat orang muda wa jadi muda sebaya dan bila wa berada di habitat orang tua wa jadi tua serta merta dan  dalam banyak keadaan wa lah yang paling tua.  Taktala wa berselisih dengan the ladies di habitat mereka…heheh…max kata wa ada bakat jadi ..the ladies man.

”…well, max wa juga ada moments yang wa cherished just like anybody else..”

Namum wa perasan juga di sekeliling wa di kilang akan mereka2 yang semakin di mamah usia  bertambah ramai. Harapan wa supaya kematangan mereka juga akan seiring dengan  pertambahan usia mereka yang semakin dewasa.

Di bawah bumbung kilang kita semua tertakluk pada satu objektif  ia itu mencari rezeki namun di bawah bumbung rumah kita masing2 kita sebenarnye amat lah berasing. Kita berbeza pada harapan juga  pada masaalah dan dugaan2 yang kita hadapi.

Wa paparkan sedikit jenaka nakal  berikut buat pembaca blog the ol’ rascal yang wa percaya kematangan mereka  semua sedang berada di tahap tinggi.

Layan….

Atan dan datuknye sedang mengais ngais daun2 kering yang berguguran di laman rumah. Seketika Atan terlihat akan seekor cacing merekut rekut untuk cuba masuk semula kedalam lubang. Atan kemudian berkata..

”..tuk saya ingin mencabar bahawa saya boleh memasukan semula cacing ini kedalam lubang nye..”

Datuk nye menyahut  lalu berkata…

” ..atuk sambut cabaran  sebanyak RM5 bahawa kamu tidak boleh melakukan nye. Ia nye terlalu melondeh  dan lembik…”

Atan serta merta berlari masuk ke dalam rumah dan muncul semula dengan penyembur rambut. Dia mula menyembur nyembur cacing sehingga cacing itu menjadi lurus tegak dan keras saperti kayu.

Kemudian Atan mula memasukan cacing itu kedalam lubang asal nye. Datuk nye memberikan nye RM5 lalu merampas penyembur rambut dan kelam kabut lari masuk ke rumah.

Setengah jam kemudian datuk nye muncul semula dan memberinye tambahan RM5 lagii. Atan seorang budak yang jujur berkata..

”…tadi kan atuk dah beri saya RM5…”

Jawab datuk nye…

”…yang ini dari nenek kamu…”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

..forever in love dari kenny g..

klik..

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

4 responses to “momen orang senior..

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: