wa pi melaka..

Sabtu lepas wa pergi Melaka.

Sebaik check-out dari homestay Pak Man di Bukit Katil lewat tengahari ahad tu wa dan famili wa makan di gerai Hjh Rahmah Hj Ibrahim .

Wa ambil lauk asam pedas ikan parang, dua ekor udang goreng dan pucuk ubi celur taruk secolek sambal belacan. Sedap bukan main asam pedas Hjh Rahmah ni weii. Pekat tidak cair pun tidak. Masa makan tu betul2 wa terasa berada di Melaka..ekeke.

Semalam nye dari Jasin rombongan meminang yang wa sertai bertolak ke Bukit Beruang lepas zohor. Kini, di acara pertunangan pihak perempuan wa perasan akan menyediakan pelamin untuk acara menyarung cincin.

Dulu dulu sigadis hanye menunggu dalam bilik  kemudian bakal ibu mertua nye akan datang menyarungkan cincin tanda pertunangan sambil duduk di sisi katil. Betapa masa telah berubah. Over time….wa rasa lebih banyak perubahan pada nilai dan cara  akan berlaku.

Lepas acara pertunangan itu sebahagian ahli keluarga wa balik semula ke Jasin dan ada jugak yang terus ke arah pusat bandar Melaka.

Wa pulak dan famili wa terus ke Bukit Katil check-in di Homestay Pak Man. Walaupun antara Melaka ke Port Klang tidak lah wa anggap begitu jauh tapi alang2 dah pergi ke Melaka ..bak kata orang putih …might as well wa stay overnight. Lagi pun …lu bukan tak tau yang wa ni kan kaki merayau…haaa.. Ini lah yang wa nak catatkan ni..hehe.

Malam tu kakak ipar wa insist kami makan malam di rumah nye di Jasin. Wa obliged je laa. So… dari Bukit Katil kami  drive lah ke Jasin untuk makan malam. Tapi berbaloi sebab selain lauk yang sedap2 mereka juga hidangkan durian.

Kemudian setelah kenyang kami minta diri..ahahahahaha. Wa cakap kat adik beradik wa yang  wa nak try Melaka River cruise wa kena pergi dah nanti takut terlambat dah tutup pulak. Mereka mengiyekan aje lah…ekeke.

Malam tu wa river cruise….

Selepas river cruising wa pun drive keliling pusat bandar cruising around sebelum balik ke homestay.

Pagi minggu kami breakfast di homestay. Anak wa beli nasi lemak bungkus dan dia belikan dua akhbar arus perdana mingguan berlain bahasa untuk wa. Dia tau benar macam mana cara wa berhujung minggu.

Selain tu wa jenguk2 gak apa ada kat sebelah belakang homestay Pak Man ni…

Dari pintu belakang tu wa nampak ada sepohon pokok rambai selain beberape pohon rambutan. Wa tunjuk sejonjot buat rambai yang tergantung di pohon lalu wa tanye pada anak wa samada dia tahu apakah  pokok nye itu.

Soalan wa di jawab dengan soalan balik.

” ..itu pokok ciku ke abah?..”

Alahai kesian nye,  anak wa  tidak kenal mana satu  pokok ciku dan pokok rambai. Agak nye dalam kehidupan mereka kekurangan sebegini tidak lah begitu penting. Alahaiii….

Kemudian wa jenguk2lah   kebun entah sapa lah gerangan tuan punye nye ini..

Weiii..lu ingat ingat lah ..wa ada rupa ke macam tuan punye kebun buah buahan  ni..huuaaahahhahahaha. Esok sok bila wa dah bertambah dasat wa bukak ladang angur pulak…ngeeeeeee.

Wa promosikan lah sikit2 homestay Pak Man ni dan wa paparkan bagaimana kah rupa nye dari pandangan  depan,  mana tau..antara lu orang ada yang nak pi Bukit katil. Hari biasa harga RM 100 hujung Minggu Rm130. ( No. tel. 0173791513 ).

Lepas makan wa mulakan perjalan pulang. Wa pandu menuju ke arah tol Ayer Keroh namun bila melintasi  gerai2 tepi jalan tu mem wa pulak teragak ” ingat nak beli belacan lah ”  ….hmmm….wa u-turn lah, belacan punye pasal..ekekeke.

Selepas wa turunkan mem depan gerai belacan tu wa drive ke depan sikit nak pi parking.  Di hujung tu, wallaweii….wa nampak beberapa buah  kereta lembu juga tengah parking. Harramak comel nye…dalam hati wa berkata ..

….’‘ ini baru betul2 kereta lembu dari Melaka..’

Wa ada nyanyi sikit2 arr dalam hati..

..kereta lembu dari Melaka…di tarik pula oleh lembu perkasa..

Anak wa jadi teruja. Banyak soalan wa kena jawab. Nak senang cerita jom kita naik.

Semasa naik kereta lembu dari Melaka ini mengekek ngekek anak wa ketawa.

Tapi …depa tak tau wa lagi excited. Ni wa posing ngan kawan wa kat bawah ni..

Wa tengok mata lembu ni macam becelak. Pastu dia ada sedikit macam tersenyum senyum. Dia ngorat wa ape ke?….

Kemudian kereta lembu kami tinggalkan sebab wa nampak ada botanical garden kat depan tu. Beberape kali sudah kami hanye melintasi nye saja setiap kali ke Melaka.

Kali ni kami singgah.

Anak wa ajak berbasikal. Wa setuju. Anak wa pilih basikal two seater lalu ajak wa naik dengan dia.

So…wa rakamkan permandangan di botanical garden….

Bagai nak giler wa mengayuh. Rupa nye anak wa kat belakang  mengelat. Dia tak kayuh langsung.

Macam tu la cerita wa pi Melaka minggu lepas ada nye. Sekian terima kasih.

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

9 responses to “wa pi melaka..

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: