menjelang ramadhan…

Salam Ramadhan,

Kerusi yang paling dekat  tu kepunyaan Lim si apek kawan mancing wa.

Lim kawan wa ni dia ada perangai yang sedikit defensive.  Bila kita ajukan soalan pasal isu2 kerja dia selalu menjawab balik dalam bentuk soalan. Kita soal, dia menyoal balik.

Kerusi yang jauh tu kerusi wa lah..heheh. Cubicle bos wa juga bos kepada si apek tu right kat belakang wa.

Dari meja dia, bos wa boleh nampak apa saja yang terpapar pada screen computer wa. Itu yang leceh…alahaiii.

Line internet pada komputer wa ni menpunyai kelajuan yang sama taraf dengan the speed of the laziest snail in the world. Bila wa klik on something dia akan ambil masa untuk loading atau buffering.

Kalau wa tak sabar wa klik lagi sekali atau kekadang berkali kali melepas geram  lalu komputer wa tu jadi pening. Kalau dia terlampau pening  wa logoff atau restart je. Lepas tu pandai pulak wa sabarkan diri wa. Wa pulak tak boleh komplen,  pasal internal  email, network dan sebagainye laju lah pulak.

Baru2 ini wa bersantai2 wa bukak lah blog Ujang Kutik…

Baru je wa nak scroll down wa dah dengor nama wa di sebut. Lalu wa sedikit dongakan  kepala wa,  sebagai gesture yang  wa mendengar dan seolah bertanye..” ok… kenapa? ”.

Serta merta wa klik minimise. Wa ..klik klik…dia tak juga mahu minimise. Wa klik pulak delete, tak mahu juga padam …hmmmm wa biarkan.

Bos wa panggil ajak bincang pasal organizational restructuring. Fuhh..Nasib baik. Wa ingat tadi dia nak tanye wa pasal siapa itu Ujang Kutik. Kalau dia tanye wa akan cakap…

” ohhh Ujang Kutik. He is a part time blogger just like me…do you want to start a blog?..  i could always give you a hand..” ngeeeee…

Kemudian sure wa akan sengehhh nak kurang guiltiness.  So both of us discussed lah about the new structural changes yang dia kata ketua jabatan dah bincangkan dengan dia. Tentu nye wa tanye bilakah  rombakan  ini akan berkuatkuasa. Dia kata bila segala renovations yang sedang berjalan pada office expansion jabatan wa ini siap. Weii yang lu nampak polyboxes bersepah2 tu pasal melayan renovations lah. Kotak2 tu wa hanjak sana wa hanjak sini..ekeke.

Kalau ia berlaku wa lihat kesan dari perubahan ini max will be seperated dari group wa dan mamat taiko kat design group tu akan melapor pada bos yang sama wa dan Lim lapor sekarang ni ..huuahahahaha..

So hari khamis tu kami kena layan karenah renovation contractor mengalih itu dan ini. Yang baik nye bila dah buat kerja2 housekeeping ni ada yang dah pandai terus pi order ” makan makan ” dari kantin…ahahhaa.

Nasi goreng ini  telah menjadi santapan terakhir di jabatan wa sebelum kami melalui Ramadhan yang wa kira masing2 mempunyai kenangan tersendiri yang dilalui pada tiap kali Ramadhan menjelma.

Bulan Ramadhan pasti mengembalikan kenangan kami  kepada arwah ketua jabatan kami yang telah pergi mendahului kami setahun lebih yang lepas. Arwah mempunyai karektor berlainan setiap kali di bulan Ramadhan. Al- Fatihah buat Allahyarham Wan Rizam B. Wan Zain.

Walaupun Ramadhan sudah masuk hari ke empat rasa nye tidak juga terlambat untuk wa ucapakan selamat melalui ibadat2 Ramadhan semoga kita semua mendapat rahmat dan hidayah dari Nye.

Dengan ucapan,.. bulan puasa kita kena juga kerja saperti mana di bulan2 yang lain. Ingat tu ye..ekeke..

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

15 responses to “menjelang ramadhan…

  • Anonymous

    mamat taiko kat design group tu sapa yer??…cer citer …cer citer….huhuhuhuhu

    Like

    • theolrascal

      Anon,

      Dia tu ahli kumpulan google+..mat 3G+1

      Dalam barisan , dia duduk paling tepi..
      tiap kali orang lalu…dia akan jeling..
      kalau freshie kena jeling oleh nye…boleh tergolek lanang.

      need i say more..?

      Like

  • max

    wa rasa cam kenal jer saper mamat taiko tu….garang ooooo mamat tu….hehehe

    Like

  • Raden Arjuna

    Waa..makin best la.
    Good Luck for all kekutu…
    Tp Sorang lg xnmpak pun…

    Like

    • theolrascal

      Raden Arjuna,

      Satu ketika bos wa ada menyebut…
      ..suruh bagi sama lu itu application form…kalau lu mahu..

      Anyway ketahui lah..nyiru kami sebesar padang bola..

      Like

      • Raden Arjuna

        Dato theolrascal,

        Walupun benda tu pahit untuk ku ditelan,
        Ku telan jua..walaupun skrg ni bulan posa. Hehehe.

        Bnyk memori pasang surut air disana, tp..

        >Dendang Perantau<

        Di hari raya
        Terkenang daku kepada si dia
        Kampungku indah nun jauh di sana
        Ayah serta bondaku

        Di tepian mandi
        Danauku hijau yang aman damai selalu
        Nun di sanalah tempat aku bertemu
        Aku dan dia

        ( korus )
        Apakan daya
        Masa tak akan kembali
        Hancur musnahlah semuanya

        Impian yang murni
        Tinggal menjadi kenang-kenanganku
        Hanya rangkaian kata dan lagu
        Dendang perantau

        ( ulang korus hingga akhir )

        Hehehee

        Like

  • theolrascal

    Raden Arjuna,

    Elok lah masa muda lu nyanyikan dendang perantau..
    ..kita semua ada lah perantau pada hakikat nye..
    ada ‘tempat’ nye yang kita semua akan kembali..hehe

    lu ulangkan lah korus tu..ekeke.

    Like

  • Raden Arjuna

    Salam Dato Ol Rascal,

    Sy ni suka otek2 & gentel2 satu benda…siapa la aku.

    Nak share cerr la:
    Pada 17/7/2012 – 5 hari sebelum puasa sy tlh kehilangan atuk yg sy syangi..umur dalam I/C 91 thn tp dr cerita +/- 84thn. Ak kena kuatkan hati..jgn menangis di depan jenazah & ak sedekahkan bacaan surah yassin..tp ak hanya manusia biasa..air mata ni t’keluar jua…………….

    Semasa beliau sihat, dia sering cerita kisah lama beliau, sy rasa seronok & banyk nasihat2 yg beliau berikan…

    Hakikatnya: Sampai bila kita akan menongkat Langit…

    >Biar Bulan Bicara<
    Broery Marantika

    Bulan sabit
    Yang jatuh dipelataran
    Bintang redup
    Tanpa cahaya gemintang
    Langkah tanpa arah
    Sesat di jalan yang terang
    Aku yang terlena dibuai pelukan dosa

    Chorus:
    Ingin pulang membalut luka hatimu
    Ku pun tahu betapa pedih batinmu
    Beri kesempatan atau jatuhkan hukuman
    Andai maaf pun tak kau berikan

    Air mata tulus jatuh di sudut bibir mu
    Tak terlintas dendam di bening mata indah mu
    Aku yang merasa sangat berdosa pada mu
    Masih pantaskah mendampingi mu

    Biar lah bulan bicara sendiri
    Biarlah bintang kan menjadi saksi
    Tak kan ku ulangi walau sampai akhir nanti
    Cukup derita sampai di sini.

    Teringat lagu ni masa Dinner 2010/2011…
    "Tema Senyum"…PM: Arwah WR.

    -Al-Fatihah-

    Like

  • Cinta Menora (@CintaMenora)

    phewww … nasib baik masa tu lu buka blog ujang kutik. cer bayangkan kalau kat screen tu tulis KERANA CINTA MENORA … apa lu mau jawab nanti haa ..?

    Like

    • theolrascal

      Cinta Menora,

      Blog Kerana Cinta Menora lagi ramai yang bukak dalam jabatan..

      heheh…ramai yang lu kenal..kan..kan..

      hanya dorang tak prepare ape nak jawab je..

      kenapa kerana cinta menora?…..

      Like

      • Cinta Menora (@CintaMenora)

        olrascals,

        wa cuma kenal 3 orang, itu pun sebab ini 3 orang dalam g+ … ada sesiapa lagi yang wa kenal ke? hehehe

        kenapa kerana cinta menora? nanti bos lu kata lu bercinta semasa kerja. worse still, bos lu pun nak jadi blogger nanti. susah lu mau cari makan …

        Like

  • matt

    Raden Arjuna,

    Sejak beralih angin ni puitis sungguh kamu ye?hehehe

    Al-Fatihah buat para aruah…..

    Like

  • Raden Arjuna

    Salam Matt,

    Mana ada…sy org biasa je

    Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: