diari ramadan 2012..

Petang Sabtu itu…

Sekali sekala masa cuti wa layan jugak lah bazar ramadan. Seingat wa  semasa  tazkirah di masjid pada awal2  ramadan tempoh hari ustadz ada mengingatkan para jemaah supaya bazar ramadan jangan kita jadikan bazir ramadan. Wa masih ingat pesanan nye….hehe. Insyaallah..

On the way balik dari bazar ramadan wa lalu lah melintasi bengkel untuk kerja2 membaik pulih bot2 besar dan sebagai nye. Disitu wa perasan akan sebuah kenderaan community service saperti di atas ini. Curiousity wa nak menjengok bagaimanakah rupa dan keadaan di dalam nye membuat wa singgah lah sekejap. Mem wa duduk lah dalam kereta sementara wa keluar menjenguk jenguk  dari tingkap kendaraan yang menarik ini.

Kenderaan berupa bentuk saperti ini mengingatkan wa akan motor home. Kalau ada sebuah boleh pergi camping di mana2 dan bila waktu untuk tidur kita akan tidur se selesa macam tidur di rumah…huuuaaahahahaha.

Tidak ada tanda menunjukan harga atau tanda2 mereka ingin menjual nye. Kalau ada pun pasti wa tidak akan membeli nye kerana pasti wa akan menimbangkan nye dengan keperluan yang lebih berbaloi. Unless la wa betul2 kaya…hehe.

Petang sabtu itu juga si ‘ bouncer ‘ anak buah bertandang di rumah untuk berbuka puasa. Lama sebelum azan berkumandang lagi dia sudah bersedia menadah tangan untuk mengaminkan doa berbuka.

Tiga  pinggan jugak dia belasah nasi tomato yang mem wa hidangkan. Masyaallah…

Hari minggu tu wa layan lah mem wa pi jalan jalan cari ikan. Dia selalu komplen apabila tiada sapa  bawak dia pergi  pasar jadi setiap kali  sampai waktu nye untuk dia menyediakan ape yang perlu untuk lauk berbuka atau sahur dia akan jadi pening bila dalam peti sejuk nye sudah tiada lagi modal untuk di mcgyverkan …ekeke.

Kadang wa cakap…” masak aje lah sardin..”

Kami pergi Rantau Panjang. Bukan di Kelantan saja ada Rantau Panjang. Di situ ada towkay cina jual ikan yang telah bertahun tahun wa menjadi pelanggan nye. Dari bapak  sehingga la kini anak nye pulak mengambil alih peranan  itu.

Di antara tong tong ikan itu wa perasan ada se ekor ikan malong di dalam nye. Saiz ikan malong ni  agak besar juga lah. Masa memancing dulu pernah gak wa dapat ikan spesis ini.

Fuuiiii..lu jangan memain ngan ikan ni. Ikan malong ni kuat meronta weiiiii. Kalau sampan lu muat dua atau tiga orang saja kemudian lu naikkan ikan ini. Dia punye meronta atas sampan lu, kalau lu tak cool, ..boleh jadi kecoh satu sampan dan silap2 lu pulak terjun ke laut ..weii.

Hehe…wa pun posing lah sikit2. Wa sindri pegang itu ikan kemudian wa sindri tangkap gambar. Nasib mem wa tak perasan wa buat kerja ni. Kalau dia nampak sure dia tegur…” malu lah, bang ”.  Susah lah orang  muka tak malu ni…ekeke.

Anyway berbalik pada kisah ikan malong ni, selama ini wa tak pernah lah pulak cuba  memakan ikan malong ni. Agak nye pasal wa tak berkenan bentuk2 ular tu..agak nye ..haha.

Tuu lu nampak kepala nye saja. Ekor nye di bawah sudah pun  menjejak lantai pondok jual ikan tu.

Mem wa membelek ikan macam membelek kain ela. Apalagi yang harus wa lakukan selain melayan photography?.  Dari atas titi wa tangkap gambar longkang depan pondok jual ikan tu.

Weiii…di tangan seorang photographer yang hebat … gambar longkang pun boleh mendamaikan kita.. hehe..ngeeeeee.

Mem wa suka membuli setiap kali membeli ikan dari towkay  ni. Ikan yang kecik2 macam bawal putih ni pun dia suruh towkay tu siang tiap2 satu sebanyak dua kilo!

Towkay ni pulak wa tengok kerja2 tu pada dia tidak lah menjadi beban kepada nye. Wa tengok cukup berseni dia menyiang kesemua ikan yang mem wa beli.  Sebagaimana seorang penyajak mendeklamasikan puisi begitu juga lah dia menyiang ikan ikan tu.

Berbuka petang nanti pasti wa makan sedap…heheh.

Kemudian wa balik melalui flyover yang menemukan pelabuhan selatan dengan pelabuhan barat. Keadaan cuaca dan index API di sekitar Pelabuhan Kelang masih lagi tidak pulih.

Ohh ye tadi on the way…wa dah siap2 beli dua akhbar arus perdana berlainan bahasa untuk layanan santai hujung minggu wa. Tuu..lu boleh nampak bayangan nye atas dashboard tu.

Hari Isnin tadi dalam bulan puasa tahun 2012 wa datang awal.

Rupa nye hari ini ada monthly assembly di dataran. Hehe..tak sedar dah dua kali wa termiss..

Lalu wa berjalan lah menuju ke dataran bersama2 kawan  apek tua wa. Dia baru balik dari business trip di China.

Kata nye ini lah pertama kali dia pi overseas trip tanpa ada tekanan. Dan lagi tambah nye….

” Wa hanye visits kilang2 toolmaker, itu  saja. Mana ada  meeting2.”

Wa pun cekik leher dia pasal apa tak ajak wa sekali.

Sampai didataran macam2 rupa dan bentuk pekerja sudah sedia berkumpul. Wa pulak lu tau aje..kan.  Bukan  ke wa ni seorang blogger part time..alahai..

Tu lu tengok je lah. International gak ye kilang wa ni. Tapi rupe bentuk asik je lah ala ala Asia Selatan. Teringin gak wa nak tengok mamat benua Eropah berlonggok macam depa depa atas ni…hehe

Nanti kalau kita tanye…

where are you from? ”..

oooo..i’am from norfolk , northeast of london,..have you been to England?

Sedap jugak arr telinga wa mendengor nye. mungkin telinga lu juga begitu. Jangan lah nak tipu wa ye..

Haa… itu yang sedang memandang wa dan berpeluk tubuh tu nama nye Murugan. Dia expatriate Engineer dari India. Masa wa berbual2 dengan nye dulu dia cakap kat wa dia dah tengok filem ” sivaji the boss ” sebanyak lapan kali!!

Wa beratur dalam garisan jabatan wa. Dari celah telinga si apek tua kawan wa ni wa tangkap gambar management team kilang wa.

Lu tak perasan ke?. Rambut apek ni dah beruban ….huuuaaahahahahaha. Lagi dia tak mahu ngaku tuu…

Wa snap jugak gambar pada barisan jabatan lain…hehe. Wa busy body arr sikit. Mereka hanye mampu pandang je kat wa jika terperasan.

Ape mereka cakap dalam hati mereka ..wa lantak..ahahahaha.

Ni wa snap kaki mereka2 yang sejabatan dengan wa. Bos wa  yang paling depan tu. Kasut safety boot hitam tu si apek tua tu lah yang pakai.

Tapi yang spesel nye assembly bulan ini ada kerana ketua jabatan wa ..naik pentas beri ucapan buat julung2 kali. Masa nama nye di sebut ..wa tepuk tangan sampai lebam lah tapak tangan wa…

Wa harap la dia membalas akan tepukan wa yang amat bermakna ini.

Lepas tu dari celah telinga sebelah kanan apek ni pulak wa snap gambar ketua jabatan wa. Malas arr wa nak perincikan apa yang di ucapkan. Pasal tangan wa ni dah lenguh menaip. Wa ringkas kan isi kandungan nye lebih kurang begini lah.. dia suruh kami Cost Down.

Dengar nye ucapan nye mendapat pujian dari Dato Seri Towkay Kilang.

Selepas HRD Manager mengumumkan ex-gratia dan tarikh pemberian advance ucapan selamat berpuasa dan berhari raya serta ingin para pekerja supaya tidak lupa pulang untuk bekerja selepas cuti pada minggu depan kami pun bersurai.

Wa pun turut ingin mengucapkan selamat berpuasa dan selamat meyambut kedatangan syawal kepada semua pembaca yang sedang membaca blog wa ini.. Janga lupa berhati hati di jalan raya.

Hehe…

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

9 responses to “diari ramadan 2012..

  • Cinta Menora (@CintaMenora)

    olrascal,

    wa cuba mendamaikan hati dan perasaan wa bila tengok gambar air longkang tu … tapi wa gagal. wa rasa tertekan sangat2 … dan wa rasa macam ada bau busuk longkang yang keluar dari screen komputer wa … huhu

    Like

  • Raden Arjuna

    Salam Dato OlRascal,

    Rasanya dari dulu..
    Barisan R&D tu cuma tuk org lama je hehehe..

    Ikan dah berada di tgn..bila nak g pancing lg?
    Jgn lupa selitkan nama saya bila ada trip…
    Thank you.

    Like

    • theolrascal

      Raden Arjuna,

      Barisan R&D itu bukan untuk orang lama..

      Hakikat nye orang muda tidak mahu pergi beratur di dataran itu..
      Lu orang duduk dalam bilik scanner tutup lampu..mungkin main angry bird…

      Kalau unta2 ni tak pergi…jabatan tiada wakil..
      mungkin lagi cepat lu orang kena tangkap..
      huuaahahahaha…

      Like

      • Raden Arjuna

        Salam Dato Ol Rascal,

        Kalo 2013 sorg bersara..Sapa pula yang tinggal?

        “Ikan di laut asam di darat
        Dalam periuk bikin mufakat….”

        Salam Aidilfitri 1433H..
        Maaf zahir & Batin Ye…

        Like

  • ujang kutik

    Sdr theolrascal,

    Saya suka dan geli hati dgn senario terungkapny ayat ini, “Nasib mem wa tak perasan”.

    Saya mempunyai masalah nak ambil gambar kerana agak pemalu.

    Like

    • theolrascal

      Ujang Kutik,

      ..ambik masa gak nak overcome perasaan malu ni..hehe.
      tapi rasa nye selagi kita tak ganggu orang lain ..orang lain pasti tidak pandang serong sangat pada kita. Mereka akan faham..

      ..lagipun masakini ramai orang berblog. pasti mereka sudah agak kita nak blogkan gambar yang kita snap.

      memang susah nah nak jadi muka tak tau malu ni…ekeke

      Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: