atuk yang ideal..?

Wa baca  komen bekas Presiden MTUC  Tan sri  Zainal Rampak dalam akhbar The Star 8 Dis. semalam mengenai keputusan kerajaan  yang menguatkuasa kan umur bersara hingga 60 tahun bagi kakitangan dalam sektor swasta pada 1 Julai 2013.

Komen  atau  pun lebih tepat lagi soalan beliau..

” ..kenapa kementerian melengah2 kan implementasi had umur besara kerana perkhidmatan oleh pekerja sektor swasta juga harus diberikan pengikhtirafan ? ”.

Wa copy n paste dari akhbar tersebut, senang lu orang nak refer…

KUALA LUMPUR: The implementation of the 60-year age limit for retirement for the private sector effective July 1, 2013 is too late and the ministry appears to be too soft on private sector employers’ demands, said a unionist.

Former Malaysian Trades Union Congress (MTUC) president Tan Sri Zainal Rampak asked why the ministry was delaying the implementation of the retirement age limit because the services of the private sector employees should also be given recognition as they had served for a long time.

“The private sector employees are also an asset to any organisation as they have wide experience in their job,” he told Bernama, here on Saturday.

He said this when commenting on the statement by Deputy HumanResource Minister Datuk Seri Dr S. Subramaniam on Friday that the decision was made after a tripartite discussion between the representatives of the employers, employees and the relevant government agencies.

Zainal, who was the MTUC president from 1986 to 1990, said the life expectancy and health of Malaysians now were better where the life expectancy for men was 78 and women was 75.

The Minimum Retirement Age Act 2012 stipulates that the minimum retirement age for the private sector is 60 and employers cannot force the employee to retire before reaching that age.

The Act was passed by parliament on July 17 and gazetted on Aug 16 this year. – Bernama

Lalu wa teringat perbualan wa dengan Matsunaga San bersama  rakan sekerja wa  Max. Umur Matsunaga San kini kami kira adalah  63 tahun.

Wa dan max merumuskan bahawa Matsunaga mungkin meletakan sasaran bekerja di jabatan kami sehingga umur nye 65 tahun sebelum memikirkan untuk pulang ke ‘kampung’.

Dalam perbualan kami itu dia memberitahu bahawa  kedua dua ibubapa nye masih ada. Begitu juga lah kedua dua ibubapa isteri nye.  Berapa pulak umur mak bapak pasangan Matsunaga San ini ye?.  Bagi  orang jepun kalau di sebut 90 tahun atau lecih pun tidak lah kita akan terperanjat. Life expectancy bangsa jepun ini antara yang tertinggi di dunia.

Isteri Matsunaga San tidak tinggal bersama nye di Malaysia kita ni. Dia datang melawat suami nye di sini pun ada lah lebih kurang dua kali setahun. Macam tu lah lebih kurang rumusan yang wa dapat  dari perbualan pendek dengan nye ketika di kenduri berkhatan di rumah Puan Suhaila bulan lepas.

Anyway, berbalik kepada cerita umur bersara ni sentimen yang wa dapat rasakan dari golongan ini adalah supaya duit simpanan mereka di KWSP tu tetap boleh di keluarkan  pada umur mereka 55 tahun. Hehe..

Lu tengok…. lu tengok.

Adakah wa kelihatan macam seorang atuk yang ideal?…alahai

…ahahahhahahahaha….

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: