pantas nye masa berlalu..

Pantas nye masa berlalu.

Kalau perlahan pun masa itu berjalan pasti lah ia akan tetap berlalu juga.

Setelah meninggalkan waktu waktu yang telah berlalu seketika nanti kita pasti menyebut nye  semula betape  pantas nye masa itu telah berlalu..hehe.

Masakan tidak, dulu kita masih kanak kanak hari ini  kita sudah pun dewasa.

Kadang tu kita tidak sedar yang kehidupan kita ini seolah olah kita sedang mengejar atau  di kejar oleh sesuatu.  Mengejar dan di kejar dalam menuruti tuntutan  kehidupan.  Almaklumlah kehidupan masakini semakin banyak perkara yang harus kita lakukan demi kelansungan kehidupan kita.

Maka hari ini kita sudah pun berada semula di pertengahan Disember. Bulan yang terakhir dalam setiap tahun.  Pasti nye sudah terbina di minda akan perkara yang harus kita lakukan setiap kali muncul nye tahun yang baru.

Sebahagian dari rakan2 wa di kilang sudah pun mengambil langkah2 back to school. Yang akan bersanding masih lagi mengumpul dana yang masih belum cukup cukup.

Ada yang masih menilai dan mengintai padang rumput yang lebih hijau di sebelah sana. Yang sudah established malas bersoal soal kerana tahu jawapan nye di tangan mereka juga… nak cakap ape lagiii  kata mereka.

Rasanye kalau  wa tak perlu pikirkan soal2 ekonomi rumahtangga pasti lah wa akan jadi seorang pemerhati yang baik..huuaahahaha.  Dan wa tau dalam diam mereka juga memerhatikan wa..ekeke.

Dan bagi setiap disember yang sedang menanti mahupun yang telah berlalu itu pasti  mempunyai cerita  dan  pengertian nye yang berbeza beza buat diri kita masing masing. Keutamaan dalam kehidupan kita juga turut berubah  mengiringi tuntutan masa dan keadaan.

Beberape bulan lepas adik perempuan  tunggal mem wa menerima  kejutan paling hebat dalam hidup nye.

Ketika pemeriksaan semula selang beberape minggu  selesai nye  pembedahan payudara  doktor mengesahkan  ujud molecule kanser di paru paru nye pula.

Serta merta mendengar berita ini emosi nye jadi tidak terkawal lagi lalu dia seolah meluahkan pada doktor bahawa dia belum mahu mati lagi. Tangisan dan esakan  mengiringi dirinye dan seluruh ahli keluarga nye tidak terkecuali mem wa sepanjang hari.

Adik ipar wa yang wa tahu adalah seorang career oriented person  telah berubah. Hanye selang beberape minggu dulu saja sebelum pembedahan itu dia masih mentelaah pelajaran lalu menduduki peperiksaan yang akan membantu  dalam peningkatan kedudukan jawatan nye.  Hari ini prioriti itu sudah jauh berubah.

Namun kita semua tahu betape berat mata memandang maka berat lah lagi bahu yang sedang memikul. Persepsi nye kanser itu ada lah penyakit yang membawa kematian yang berjadual mengikut teori perubatan moden. Manakan tidak kita akan terkejut dengan nye. Tetapi siapakah kita yang menganggap pengidap kanser akan mati dahulu dari kita?

Apakah prioriti yang lebih utama selain dari menantikan akan muncul nye kematian yang seolah sudah berjangka kepada kita? Bukan kah itu satu keistimewaan kurniaan tuhan kepada kita?

Disember akan pergi dan pasti muncul lagi pada tahun depan dan pasti nye berbeza dengan suasana yang sedang kita lalui hari ini.

Ketika pertama kali wa dengar lagu nyanyian Bob Tutupoli widuri ini ada lah ketika wa tinggal di pekan kecil Sitiawan pada tahum 1977 dulu. Memutar nye akan menbawa wa ke suasana gerai ABC di bawah pokok jati di sebelah padang bola, music box nye dan rakan2 seusia trang tang tang wa dulu.

Kalau ada luka di hati lu orang wa teringin sangat lah mahu membalut nye ..ekeke.

Klik….

Advertisements

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

2 responses to “pantas nye masa berlalu..

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: