jangan sampai terlupa weii..

Baru baru ini wa berbual dengan rakan kerja sejabatan di smoking corner.

Rakan wa tu kata  lain kali kalau dia kena pergi attend mould trial di cawangan kilang kami di Thailand susah lah sikit. Lalu wa tanye kenapa pulak begitu?

Dia kata si Iskandar budak nogori tu dah berhenti kerja dan telah pun pulang semula ke Malaysia.

Bukan ada orang lain ke?.. wa tanye dia. Adaa… kata nye tapi si Iskandar tu pandai cakap siam dah.

Kalau dia takde susah lah aku nanti sebab mamat mamat siam ni bahasa inggeris mereka pun hampeh. Nanti kalau bercakap ngan mereka aku jadi macam  ayam bercakap ngan itek … kata nye lagi.

Lalu wa tanye soalan cepumas. Si Iskandar tu berhenti kerja kenapa pulak ye?

Macam macam lah jawab dia. Antara nye dia kata si Iskandar tu dah lama sangat berjauhan ngan family. Kalau ada sebab sebab lain tu wa biarkan saja lah tanpa soalan lanjut.

Tapi kan ..rasa wa kalau kita di hantar pi kerja di Thailand oleh majikan kita tak kira lah seminggu ke atau sehari sekali pun ape lagi kalau bertahun tahun bebaik lah ye. Tetapkan lah iman kita ye kerana godaan di Siam tu hebat weii..dari level atasan apelagi di bawahan.

Contoh lu tengok mamat kat bawah nii..

Lu tengok  cara mamat tu memandang. Kalau tak di paut tangan lupa nak bersalam. Dia terlupa dunia dan segala protokol.

Mata dia sudah terpukau… huuaahahaha..macam lu orang jugak lah ..ekeke.

Lu orang gunakan lah segala pengalaman lu orang untuk membaca erti dan menilai cara senyuman mamat tu..

Minah tu pulak asik je lah terlentuk lentuk macam si ella kita tu dan pandangan si mamat tu pun dah semacam je wa tengok.

Kita boleh terleka wei…terlupa segala segala nye.

Boleh terlupa bini kat sebelah…

Eeee mengenyam nye ko! ..nanti ko…nanti ko.  Mati ko aku kerjekan nanti..grrrr..grrrmm

Berbalik pada si Iskandar tadi tu wa hanye ingin mengucapkan Selamat Maju Jaya pada nye.

Wa pun sebelum dia kena posting di Thailand dulu tu pun banyak gak wa berinteraksi dengan nye di assembly line. Iskandar yang wa kenali adalah seorang yang sporting dan periang.

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

2 responses to “jangan sampai terlupa weii..

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: