biggr…

Di bawah adalah gambar dua orang anak perempuan wa bersama  ikhmal anak buah wa  yang amat istimewa yang telah wa rakamkan ketika kami di Pulau Pinang pada bulan April tahun 2008.

Untuk beberapa waktu dalam tahun  itu gambar gambar dari trip ke Penang itu tersimpan dalam disk komputer untuk di belek belek bila teringin.

Kemudian dalam acara dan peristiwa yang wa sekeluarga lalui gambar gambar kenangan semakin bertambah. Komputer desktop wa bertambah sarat dan berat. Ketika komputer wa di serang virus banyak lah gambar kenangan hilang akibat daripada proses pembetulan semula formatting dan sebagai nya. Masa itu  wa pun belum  seberapa I.T. sangat lagi sungguhpun wa diperkenalkan pada internet sejak tahun 1998 lagi.

Apabila wa dah bertambah I.T.  ditakdirkan  mula mula sekali wa simpan lah gambar gambar dalam Flickr  …ecewaahhhh.

Kemudian tu wa dapat notis dari  Flickr yang menghadkan 200 keping gambar saja untuk akaun percuma nya ketika semangat wa memuat naik semakin rancak.  Walaupun bayaran nya untuk mengupload beribu ribu keping gambar  tidak lah semahal mana tapi wa rasa macam ia adalah perkara yang meleceh kan.

Sabtu lepas wa menerima  notis lagi sekali dari Flickr. Kali ini mereka telah menyediakan satu terabyte untuk setiap orang. Percuma!

Begini kata mereka…

Smile.

Everyone gets a free terabyte.

Biggr. That’s right, a terabyte.

Spectaculr. Share in full resolution.

Wherevr. Available anywhere you go.

Fancy juga mereka ini ya , menghilangkan huruf  ‘e’ pada penghujung setiap perkataan  perkataan tagline yang mereka gunakan. Namun rasa nya polisi had percuma yahoo/flickr  berubah sejak Google Inc. melancarkan Google plus dengan persediaan server yang lebih besar untuk  simpanan gambar dan laman social media pemegang akuan nya.

Berbalik kepada gambar anak perempuan wa dan si ikhmal di atas tadi tu kini mereka juga sudah bertambah ..

.. biggr

.. tallr

.. clevr

Dan perangai mereka juga kadang kadang membuat wa bertambah ….

.. grrrmm.

..ehh ..satu terabyte tu besar mana pulak haaa..?

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

5 responses to “biggr…

  • PakMail

    Salam saudara olrascal,

    Maaf, lama tak komen di sini. Bukan apa. Kadang-kadang tak tahu apa nak komen.

    Satu terabyte itu lebih besr dari besr seperti besrnya kakak daripada adik.

    Tak gitu…..

    Like

  • theolrascal

    Pak Mail,

    Sama lah saya, blog pak mail tetap saya baca. Komen ni biasa nye spontan. Kalau nak kena pikir apa yang perlu di komen ia akan jadi tak berape sincere pulak..hehe.

    Like

  • Cinta Menora

    the olrascal,

    saya rasa, satu trabyt mungkin sebesar tempayan …

    memang fancy bila huruf “e” dihilangkan sampai kita tak perasan huruf2 vocal yg semakin kurang. dulu “u” dihilangkan – dari “favour” menjadi “favor” … mungkin selepas ini, “i” pula akan dihilangkan. bila “u” dan “i” sudah tiada, siapa yang tinggal …? huhu

    Like

  • theolrascal

    Cinta Menora,

    satu soalan yang baik..hehe

    anyway sapa lah ‘u’ dan ‘i’ dalam dunia yang fana ini…ye
    ngeee

    Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: