cny 2014..

Sebagaimana putaran nya pada setiap tahun.

Petanda kemunculan Tahun Baru Cina amat jelas sekali.

Limpahan buah limau di setiap jabatan  tidak kecuali jabatan yang wa kini sudah pun berstatus pekerja kontrak.

Pertengahan minggu lepas dua orang antara sahabat sahabat cina wa ini sedang bercuti muncul depan pagar kilang. Mereka jemput wa pergi breakfast.. weii.

Wa pilih  lokasi dan kedai mana mereka follow. Itu unwritten rules bila bab makan bersama antara kami.

Semalam apek yang seorang ni yang sudah pun mula bercuti sempena perayaan tahun baru Cina nya muncul lagi..

Pagi nya kami pekena nasi lemak di Klang.

Mentang mentang rumah dekat dengan kilang, lunch time  pun dia muncul lagi.  Dah lama tak pekena  mee kari, so wa suggest mee kari depan stesen petrol BP di Bukit Kemuning.

Tengah makan tu wa tanya dia apa purpose lah dia bercuti kalau masih lalu lalang melintas depan kilang…

Anyway, wa ucapkan Kong Xi Fatt Choy pada sahabat sahabat cina wa yang sentiasa saja memahami sentimen kami bila tiba bab makan bersama. Juga kepada rakyat Malaysia am nya.

Dapat tambang murah, cuti esok wa  travel.. hehe.  Apek ni  tahu dah wa akan kemana..

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

3 responses to “cny 2014..

  • PakMail

    saudara olrascal,

    Mee kari…. Nampak menyelerakan. Agak lama juga saya tak makan mee kari. Selalu makan mee rebus sahaja. Dahulu lewat tahun 80an ada seorang, Din. Tak tahu nama sebenar. Pada warung pasang siapnya di Greenwood, tertulis Mee Kari Din Rindu Malam…

    Tak tahu di mana dia sekarang. Rasanya belasan tahun atau mungkin hampir 20 tahun menghilang. Mee karinya sedap…..

    Like

    • theolrascal

      Pak mail,

      Ahahaha.. dari nama warung nye saja saya percaya pasti sedap.

      Di port klang dulu ada gerai jual mee jawa dekat bus stand di kenali mee jawa suwarno. Sedap sungguh, wa tak tipu luu ..pak mail.

      Kini sudah tiada. Kalau ada yang menggunakan nama itu ..hanye lah pada nama ..tapi tak sesedap yang asli dulu dulu tu.

      Like

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: