peknga..

Wa travel ke Utara tanahair pada penghujung minggu semasa cuti perayaan Tahun Baru Cina yang lalu demi memenuhi undangan kenduri kahwin, lalu wa ambil kesempatan juga pada tujuan itu untuk membawa ibu wa pergi berjalan jalan.

Di samping menu biasa biasa yang di hidangkan pada para tetamu di majlis itu, terdapat juga side dish yang wa anggap agak istimewa dan meriah.

Wahh.. mereka menyediakan lempeng kelapa  yang di banjirkan sekali dengan kuah  kari di tambah dengan seekor ikan kembong diatas nya. Orang Kedah memangil apa yang kita kenali sebagai lempeng dengan panggilan peknga.

Sementara menunggu nunggu akan tamat nya segala protokol silatulrahim oleh  ahli keluarga, wa ambil sepiring peknga ini dan membawa nya di pondok di bawah pokok yang rendang bersama segelas teh tarik.

Ia di hidang terus dari kuali  dan untuk beberapa kali setiap kali wa mencuit nya, wa terpaksa melepaskan nya semula kerana kepanasan. Ikan nya pula walaupun bersaiz kecil tapi  kerana kesegaran nya mungkin, punya la sedap telah mendatangkan desakan dalam diri wa samada wa perlu minta tambah se ekor lagi. Namun wa batalkan hajat wa itu. Kontrol macho kata orang muda.

Dua malam kami di Sg. Petani dan dalam perjalanan pulang singgah di Pulau Pinang.

Hehe…biasa laa..

About the ol' rascal

Once , a lead student of Kelas Malam. View all posts by the ol' rascal

comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: